BiH
2

Mektić: Pretpostavljam da je Specijalno tužilaštvo RS imalo osnovane argumente za pokretanje akcije

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas da pretpostavlja da je Specijalno Tužilaštvo Republike Srpske (RS) imalo dovoljno osnovanih argumenata i podataka da donese naredbe za pokretanje akcije "Ruben".

Naime, radi se o akciji hapšenja osoba i pretresa objekata koju su proveli Policijski službenici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u MUP-u RS-a po nalogu Specijalnog Tužilaštva RS-a, na osnovu saznanja da se na određenim lokacijama nalaze osobe koje posjeduju oružje i koje se dovode u vezu s radikalnim pokretima, ili koje su se nalazile na sirijskom ratištu i koji vrše vrbovanje građana BiH za odlazak na strana ratišta.

  • Vidjet ćemo da li su indicije u vezi uhapšenih osnovane te da li će biti optužnica - rekao je Mektić, dodajući da je tom slučaju dovoljno pažnje posvetilo Specijalno tužilaštvo RS-a koje je izdalo naredbe za takvo postupanje.

Poručio je da ne želi da daje "nikakve političke konotacije" ovom slučaju te da treba provjeriti "da li je bilo prekoračenja i izlazaka iz naredbi Specijalnog tužilaštva RS-a."

Mektić se osvrnuo i na prijetnje koje su jučer upućene BHRT-u, kazavši da svakoj prijetnji prilaze oprezno, bilo koja da je bh. institucija u pitanju.

S tim u vezi će, kaže, izvršiti procjenu prijetnji i analizirati mogućnosti i načine na koje mogu reagirati te u skladu s tim poduzeti sve mjere da preduhitre neželjene posljedice.