BiH
11

Mektić o odluci Vlade RS-a: Ne donositi preuranjene zaključke; Ahmetović traži reakciju Inzka

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je za Klix.ba da je upućen u odluku Vlade Republike Srpske, ali da ne želi još uvijek davati preuranjene izjave.

"Zakazana je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i sačekat ću da vidim kako će se tamo stvari odvijati. Ne bih preuranjeno donosio zaključke jer ostavljam prostor da se u NSRS promijene stvari", kazao je Mektić za Klix.ba.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je kako se radi o udaru na Ustav i zakone BiH.

"Riječ je o jednom aktivnom problemu koji se dugo nagovještava i koji je rezultirao na Vladi RS i vjerovatno Narodnoj skupštini RS. Jasna je poruka, a to je da je prostor RS-a mjesto gdje ratni zločinci mogu biti zaštićen", kazao je Ahmetović.

On je istakao da ni u jednoj zemlji, a posebno u BiH, ne smije postojati nijedan objekat gdje se mogu sakriti oni koji eventualno mogu biti nepristupačni za policiju i sudske istražitelje.

"Nadam se da će visoki predstavnik konačno otvoriti stranu Dejtonskog mirovnog ugovora na kojoj piše da on ima obavezu zaštititi institucije BiH i nadam se da će ovo zaustaviti", rekao je Ahmetović.

Sličnog stava je i zastupnik Šemsudin Mehmedović koji je kazao kako je ovo napad na Ustav BiH, te da ovakva odluka znači da će se policija MUP-a RS suprotstaviti SIPA-i.

Podsjećamo, Vlada RS je donijela odluku o prekidu saradnje s SIPA-om, Sudom BiH i Tužilaštvom BiH te naredila MUP-u RS da spriječi bilo kakav pretres lokalnih ili institucija entiteta od SIPA-e.

Tim povodom za danas je zakazana i posebna sjednica RS-a.