"Ne padaju s neba"
30

Mektić o migrantima: 423 osobe su zatražile azil, netačno je da ih je u BiH 60.000

Piše: Er. M.
Dragan Mektić, ministar sigurnosti (Foto: N. G./Klix.ba)
Dragan Mektić, ministar sigurnosti (Foto: N. G./Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je novinarima kako nisu tačne tvrdnje da u BiH ima 60 hiljada migranata. Takve navode ocijenio je glupim, dodajući da "migranti ne padaju s neba".

Mektić je rekao da je Koordinaciono tijelo za pitanje migracija preimenovano u Državno operativno tijelo te da je donesena odluka da na svakoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH bude jedna od tačaka dnevnog reda i izvještaj o stanju u oblasti migracija.

"Danas sam informisao Vijeće ministara BiH o posljednjoj sjednici Operativnog štaba. Tačnije, da je od 1. januara 2018. godine pa do 27. maja 2018. godine u BiH ušlo 4.870 nezakonitih migranata. Od toga je 4.215 iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, a 423 osobe su već podnijele zahtjev za azil”, rekao je Mektić.

SNSD preuveličava

Prokomentarisao je i spekulacije SNSD-ove zastupnice u Zastupničkom domu PSBiH Milice Marković o broju migranata u BiH, ističući kako je riječ o zlonamjernim, glupim i netačnim tvrdnjama.

"Ona je rekla da u BiH ima blizu 30 hiljada prijavljenih i 30 hiljada neprijavljenih migranta. Glupost i budalaština. Ona nije ponudila nijedan argument. Ako je kroz Crnu Goru prošlo pet hiljada migranata, kako ih onda u BiH ima 60 hiljada. Jesu li padali s neba ovdje", pitao je Mektić.

Osvrnuo se i na navode zastupnika SNSD-a Nikole Špirića kojem je poručio da se ne bavi migrantima, odnosno da mu je nejasno što ga uopće zanima ta tema kada u tom polju nema nikakvog novca i tendera.

"Ja ga upućujem na tendere i javne nabavke. Tu je ekspert", kazao je Mektić.

Dodao je da je informisao Vijeće ministara BiH i kako izuzimanje jednog dijela službenika SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, odnosno preusmjeravanje na zajednički rad s Graničnom policijom BiH daje odlične rezultate.

"Za dvije trećine smo smanjili ulaske na potezu Višegrada. Međutim, taj broj se povećava na drugim područjima, posebno u dijelu Gacka i Trebinja”, rekao je Mektić.

Problem rješavati u Grčkoj

Istakao je da je razgovarao s entitetskim ministrima unutrašnjih poslova koji su pristali da upute dio policije kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.

"Poslao sam pismo Razvojnoj banci Vijeća Evrope koja ima krizni fond i tražio milion eura. Nadam se da ćemo dobiti ta sredstva kako bismo pokrili određene troškove koje imamo u vezi s migrantima. Dogovorili smo problem trajnog rješavanja prihvatnog centra na području USK. Taj centar ćemo ubrzo izmjestiti na potezu Velike Kladuše i Bihaća. Što se tiče Sarajeva, dogovorio sam s Crvenim krstom KS da nam ustupe kasarnu u mjestu Ušivak kod Hadžića za formiranje prihvatnog centra. Ovaj centar u Delijašu i imigracioni centar u Lukavici ne mogu zadovoljiti potrebe", rekao je Mektić.

Upozorio je da se oko migrantskih centara formiraju grupe koje se bave organizovanim kriminalom, odnosno krijumčarenjem ljudi.

"Gdje god formiramo centar vrlo brzo se uspostavi mreža organizovanog kriminala. To je bio slučaj i u Salakovcu. Tražio sam od SIPA-e, FUP-a i MUP-a HNK da maksimalno rade na sprečavanju i organizovanju tih grupa”, kazao je Mektić.

Najavio je da će 7. juna u Sarajevu biti održan ministarski sastanak predstavnika iz osam zemalja kako bi razgovarali o migrantskoj ruti i njenom zaustavljanju.

"Moj je plan da tražimo rješenje u jednoj tački na čitavom ovom potezu. Gdje god to bilo. Za mene je najlogičnije da to bude što južnije, naprimjer u Grčkoj”, zaključio je Mektić.