BiH
0

Mektić: Najavljeni sporazum s EUROPOL-om otvara novu stranicu saradnje

FENA
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i direktor Ureda Evropske policije (EUROPOL) Rob Wainwright potpisat će u srijedu u Sarajevu Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a.

Kako je iz Ministarstva sigurnosti BiH najavljeno, radi se o izuzetno važnom iskoraku u unapređenju saradnje Bosne i Hercegovine i zemlja Evropske unije u oblasti sigurnosti, prvenstveno u suzbijanju teških oblika međunarodnog kriminala.

Ministar Mektić ocijenio je ovim povodom da potpisivanje najavljenog sporazuma otvara potpuno novu stranicu saradnje policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om i partnerskim agencijama u zemljama Evropske unije.

"Do sada smo imali saradnju koja je podrazumijevala razmjenu strateških i tehničkih informacija, a ovaj sporazum nam omogućava i razmjenu ličnih podataka o osumnjičenim pojedincima", pojasnio je Mektić u izjavi za Fenu.

Stava je da je to od izuzetne važnosti za borbu protiv terorizma, automafije, nelegalne trgovine ljudima, narkoticima, prekograničnog kriminala...

"To znači da će naše policijske agencije u bilo kojem trenutku moći dobiti, ali i ustupiti operativne podatke EUROPOL-u i policijskim agencijama zemalja članica EU. To znači da smo postali dio evropskog sigurnosnog sistema", kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u izjavi za Fenu.