BiH
9

Mektić: Mogućnost prolaska izbjeglica i migranata kroz BiH postoji

FENA
Dragan Mektić (Foto: FENA)
Dragan Mektić (Foto: FENA)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da, iako je bio skeptičan prema informacijama o eventualnom prolasku izbjeglica i migranata s Bliskog istoka kroz BiH, ta mogućnost u narednom periodu ipak postoji, ali da se o procjenama njihovog broja ne može govoriti.

Dodao je da održavaju stalne kontakte i razmjenjuju informacije s vlastima u Srbiji i Makedoniji, te da trenutno u BiH nije zabilježena pojava takvih grupa ili pojedinaca.

Mektić je naglasio da se izbjeglice i migranati čvrsto drže sadašnje rute kroz Makedoniju i Srbiju prema Mađarskoj, ali da bi ih na eventualnu promjenu rute moglo natjerati predstojeći hladniji period godine i zatvaranje mađarske granice.

Naveo je da je Ministarstvo sigurnosti pripremilo Informaciju o tome zajedno s prijedlogom mjera i radnji u kojem su pobrojane pojedinačne institucije koje su nadležne za tretman tih osoba, kao i rokove u kojim se institucije trebaju pripremiti za te aktivnosti.

Mektić je precizirao da u sklopu sigurnosnih mjera moramo iznaći način da među tim osobama razlikujemo pojedince koji bi eventualno mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju, a u sklopu humanitarnih mjera se pripremiti za prihvat izbjeglica i migranata.

Istakao je da rješenje tog problema može biti usaglašeno samo na nivou Evropske unije te da mi želimo biti dio tog rješenja.