BiH
0

Mektić: Jačati sektor zaštite i spašavanja

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić istakao je da je neophodno ojačati sektor zaštite i spašavanja u BiH, s obzirom na to da prirodne katastrofe, kao što su prošlogodišnje poplave i klizišta, te veliki šumski požari, nanose ogromnu štetu od kojih se BiH još oporavlja.

Mektić je danas u Sarajevu, na sastanku sa rezidentnim koordinatorom UN i predstavnikom UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, ukazao na potrebu preduzimanja preventivnih mjera, kroz izgradnju i ojačavanje nasipa, sanaciju klizišta, te nabavku opreme za vatrogasne jedinice.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćeno je da je Mektić tokom sastanka napomenuo da je borba protiv terorizma ključni sigurnosni izazov za BiH, te upoznao Sinanoglu o projektu deradikalizacije grupa i pojedinaca u saradnji sa partnerskim međunarodnim organizacijama, te uz podršku vjerskih i obrazovnih institucija.

On je ukazao da je za borbu protiv prekograničnog kriminala, koji nanosi veliku ekonomsku štetu BiH, neophodno ojačati nadzor granica, prvenstveno kroz uspostavljanje centralizovanog sistema videonadzora i očitavanja registarskih tablica na vozilima na graničnim prijelazima.

Mektić je zaključio da ulaganja u bezbjednost i jačanje kontrole granica istovremeno povećavaju šanse BiH za brži ulazak u EU.

Sinanoglu je dala punu podršku ovim projektima, istakavši spremnost da u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH radi na iznalaženju finansijskih sredstava za njihovu realizaciju.

Tokom sastanka razgovarano je i o pripremama koje se provode u BiH za eventualni prijem izbjeglica, a Sinanoglu je istakla da UN sa svim svojim resursima stoji na raspolaganju BiH u slučaju masovnog dolaska izbjeglica.