Služba za poslove sa strancima
0

Mektić: Broj nezakonitih migranata u BiH povećan 100 posto

FENA
Dragan Mektić
Dragan Mektić
Trenutni problemi s kojima se Bosna i Hercegovina suočava su nezakonite migracije, jer je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu isti period prošle godine broj nezakonitih migranata povećan za preko sto posto, rekao je u razgovoru za Fenu Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

"Bosna i Hercegovina je uglavnom opterećena nezakonitim migrantima s afroazijskog područja, a to je Afganistan, Irak, Somalija, Sudan i Nigerija. Dakle, dolazi do značajnog porasta priliva nezakonitih migranata, koji BiH u najvećem dijelu koriste kao zemlju tranzita prema Zapadnoj Evropi“, kaže Mektić.

Složenost ovog problema, kako je istaknuo, pokazuje podatak da "sada u Srbiji ima 10.000 nezakonitih migranata, koji svakodnevno pokušavaju ući u Bosnu i Hercegovinu".

Zbog toga ovaj problem treba rješavati i na regionalnom nivou, gdje trebamo, kaže, sa Srbijom, Hrvatskom, Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom tražiti zajedničke mehanizme rješenja ovog problema.

Mišljenja je da s jedne strane migracije za državu mogu biti veoma korisne u smislu dolaska kapitala i stranaca s određenim projektima, a s druge strane kao nezakonite migracije mogu predstavljati problem za sigurnost države.

Upravo to treba da se uskladi, jer Strategija u oblasti migracija i azila te Akcioni plan za period 2012-2015. godinu, koji su nedavno predstavljeni u Sarajevu, kaže, utvrđuju kakve migracije država treba, pa je Službi za poslove sa strancima BiH i drugim nadležnim agencijama koje rade operativne poslove znatno lakše da s državnom politikom provode takve migracije.

Sa stanovišta ukupnih migracija Bosne i Hercegovine smatra da je veoma značajan ovaj dokument, koji „sigurno doprinosi jednoj uređenijoj politici upravljanja migracijama, a ne da se migracije nama dešavaju“.

S obzirom na ozbiljnost problema s nezakonitim migrantima zaključio da nadležne institucije moraju brzo i efikasno djelovati iz nekoliko razloga.

"Prvo da Bosnu i Hercegovinu u bezbjednosnom smislu zaštitimo od toga da ne budemo zemlja olakog tranzita prema Zapadnoj Evropi, jer želimo integraciju u Evropsku uniju, kao i da budemo dio jednog šireg bezbjednosnog sistema“, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Pritom je, istaknuo je, važno da budemo što bolje efikasni, jer se radi o skupim poslovima, zbog čega se u oblasti migracija trebaju koliko god je to moguće smanjiti troškovi države.