BiH
4

Mektić: BiH će sporazum sa EUROPOL-om potpisati vjerovatno u maju

Piše: S. H.
Sjedište EUROPOL-a u Hagu (Foto: EPA)
Sjedište EUROPOL-a u Hagu (Foto: EPA)
Važan sporazum o operativnoj podršci i saradnji bh. sigurnosnih agencija sa EUROPOL-om BiH još uvijek nije potpisala, ali bi se to moglo dogoditi u narednih mjesec dana, potvrdio je to za Klix.ba Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

BiH je sporazum s EUROPO-om postigla još prošle godine, ali se zbog raznih administrativnih prepreka zvanično potpisivanje odgađalo. Nakon što je Ministarstvo sigurnosti BiH sporazum proslijedilo Predsjedništvu BiH na odobravanje, u međuvremenu je zatraženo mišljenje čelnih ljudi MUP-ova svih deset kantona o tom sporazumu, u skladu s mehanizmom koordinacije.

Sporazum je nakon toga opet proslijeđen Predsjedništvu na konačno odobravanje.

"BiH je sa svoje strane sve završila, Predsjedništvo je odobrilo potpisivanje, a o tome smo obavijestili i EUROPOL. Sada samo čekamo poziv iz centrale u Haagu da konačno potpišemo sporazum", kazao je za Klix.ba Mektić.

On je dodao da će se to najvjerovatnije dogoditi u narednih mjesec dana, nakon čega će uslijediti ratifikacija sporazuma. Koliko je taj sporazum bitan za BiH najbolje potvrđuje i interesovanje Evropske komisije koja je požurivala usaglašavanje sporazuma prije samog potpisivanja.

Potpisivanje tog sporazuma podrazumijeva operativnu i tehničku saradnju s centralom EUROPOL-a, a BiH može biti i dio istražnih timova EUROPOL-a kada je riječ o borbi protiv terorizma.

Mektić je kratko prokomentarisao i naredne aktivnosti sigurnosnih službi u BiH o pitanju paradžemata koji nisu pristupili Islamskoj zajednici BiH.

"U narednom periodu razgovarat ćemo s predstavnicima Islamske zajednice, u cilju prikupljanja konkretnih informacija. Mi se do sada nismo htjeli miješati, i zbog toga smo čekali zvaničan stav IZ-a. Nakon što prikupimo i obradimo sve podatke o paradžematima koji nisu pristupili IZ-u, donijet ćemo odluku o daljnjem djelovanju", istakao je Mektić.