Ministarstva ne daju dozvole
0

EKSKLUZIVNO / Mekki Torabi ne dolazi u Sarajevo!

Piše: Adisa Pobrić
Mekki Torabi neće doći u Sarajevo, izjavio je za Sarajevo-x.com Asad Sabo, menadžer ovog marokanskog iscjelitelja.

"Nakon fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH i sjednice Vlade KS Mekki je osjetio da nije dobrodošao u Sarajevo, a mi smo utvrdili da neće biti dovoljno zaštitnih mjera. Žao mi je zbog naroda koji se pripremio da dođe na seanse. Ljudi su strašno iznervirani", dodao je Sabo, objašnjavajući da je Torabi trenutno u Zagrebu, odakle je namjeravao da dođe u glavni grad naše zemlje.

Vlada donijela preokret

Njegov dolazak i početak održavanja seansi od 18. juna trebalo je organizovati preduzeće ZOI'84, međutim, Vlada Kantona Sarajevo u četvrtak je donijela odluku da se za održavanje takvih vrsta skupova, u skladu sa zakonom, trebaju pribaviti odgovarajuće dozvole nadležnih instanci. ZOI'84 bi stoga morao dobiti dozvole kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarsta zdravstva KS, Ministarstva saobraćaja i drugih institucija kojih se tiče organizacija takvih skupova i privremenih radnih angažmana na području ovog kantona.

Kako je za naš portal u utorak rekao ministar zdravstva KS Zlatko Vuković, ova institucija neće izdati potrebnu dozvolu za rad Torabija dok on u zdravstvenoj ustanovi testnim liječenjem ne potvrdi svoje iscjeliteljske moći.

ZOI neće tražiti dozvole

"Mi ne planiramo tražiti dozvole ministarstava koja su nam putem medija već poručili da nam ih neće izdati", kazala je za Sarajevo-x.com glasnogovornica ZOI'84 Muamera Šehić i poručila da su oni društveno odgovorno preduzeće, čiji je vlasnik Vlada KS.

"Ako nekim čudom gospodin Sabo uspije izvaditi potrebne dozvole, mi smo otvoreni za saradnju", dodala je Šehić.

Sabo, na drugoj strani, ističe da je prema ugovoru ZOI'84 dužan tražiti te dozvole, a kako su oni od toga odustali, Torabiju nije preostalo ništa drugo nego da se vrati u rodni Maroko.

Na pitanje o eventualnom narednom dolasku i održavanju seansi u Sarajevu, Torabijev menadžer nam je odgovorio: "Mekki se sad vraća u Maroko i neće doći sve dok ne dobije poziv i garancije. Njegov povratak se neće desiti u narednih šest mjeseci."

Kao što smo ranije izvijestili, vizu za boravak u Bosni i Hercegovini Torabi je dobio na osnovu pozivnog pisma koje je uputilo KJP ZOI'84, a u kojem je navedeno kako dolazi s ciljem volonterskog rada.