BiH
0

Mekiću, Biogradliću i Mučibabiću državne nagrade za sport

FENA
Amel Mekić (Foto: Arhiv/AFP)
Amel Mekić (Foto: Arhiv/AFP)
Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine, kao najveće priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetan doprinos u razvoju sporta, uručena je Amelu Mekiću, Ibrahimu Biogradliću i Milanku Mučibabiću.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zahvalnice je dodijelilo Nedžadu Fazliji i Nerminu Poturu.

Uručujući priznanja, sekretar Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Horvat rekao je da zajednički cilj treba da bude pružanje podrške sportskim talentima, stvaranje potrebnih uslova za ostvarivanje vrhunskih rezultata, promocija pozitivnih vrijednosti u sportu, kao i osiguranje kvaliteta, etike i autonomije u sportu.

"Današnja svečana dodjela Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine prilika je da istaknemo i nagradimo one pojedince koji su zahvaljujući svom talentu, ali prije svega discipliniranim radom, uspjeli postići najveće rezultate kojima se danas svi ponosimo. Osim zlatnih medalja i raznih odličja, naše današnje vrhunske sportiste krase visoki ljudski kvaliteti, kao što su etičnost, tolerancija i zajedništvo", rekao je Horvat.

Državna nagrada za sport je utvrđena Zakonom o sportu Bosne i Hercegovine, a sama procedura odabira i dodjele definisana je bližim kriterijumima za dodjelu Državne nagrade za sport.

Odabir sportista sa izuzetnim doprinosom za razvoj i promociju sporta u BiH izvršila je Komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Federalnog ministarstva kulture i sporta, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.