BiH
0

Mejakić i ostali: Videozapisi iz logora

BIRN Justice Report
Nastavljajući sa izvođenjem materijalnih dokaza, Državno tužilaštvo je predočilo devet videozapisa na kojima su prikazani mršavi muškarci iza žice u logoru Trnopolje, kao i zatočeni Bošnjaci i Hrvati u logorima Omarska, Keraterm i Manjača tokom 1992. godine.

Između ostalih, prikazan je videosnimak izjave koju je Željko Mejakić u augustu 1992. godine dao za državnu televiziju Srbije.

“Od 27. maja 1992. godine Omarska je funkcionisala kao istražni centar i ovdje nije bilo žica i minskih polja. Svi ljudi su nakon ispitivanja prebačeni za Manjaču i Trnopolje”, rekao je Mejakić.

Za ubistva, premlaćivanja, mučenja i silovanja zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine Državno tužilaštvo tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

Videozapisi koje je Državno tužilaštvo predočilo Sudskom vijeću sačinili su strani novinari u augustu 1992. godine tokom posjete logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Prikazani su snimci britanske televizije ITN od 5. augusta 1992. godine na kojima se vide mršavi muškarci koji stoje iza žice u logoru Trnopolje, te zatočenici koji stoje u redu za ručak u logoru Omarska.

Također su prikazani dijelovi dokumentarnog filma njemačke novinarke Monike Grass iz januara 1995. godine. U jednom od isječaka prikazan je Mejakić koji govori da su ispitivanja u logoru Omarska vršili “profesionalni policajci i fakultetski obrazovani ljudi”, te da su u istom logoru dvije osobe umrle prirodnom smrću i da “nije bilo mučenja i ubijanja”.

Dosadašnji svjedoci Državnog tužilaštva tvrde da su svakodnevno odvođeni na ispitivanja, prilikom čega su premlaćivani, te da su u logoru Omarska fizički i psihički zlostavljani.

Mejakić je na ročištu u nekoliko navrata ukazivao na “terminološke razlike” na snimcima i u transkriptima jer je predstavljan kao šef osiguranja ili komandant logora.

U optužnici Državnog tužilaštva stoji da je Mejakić od 24. maja do 30. augusta 1992. godine bio komandant logora Omarska, te da je imao “potpunu kontrolu nad životima i tijelima preko 3.000 logoraša”.

Među materijalnim dokazima, koje je Državno tužilaštvo predočilo, našli su se i videosnimci logora Manjača i zatvora Kula, te snimci Prijedora i logora Omarska i Keraterm koje su u julu 2001. godine sačinili istražitelji tužilaštva iz Haaga.

Tužilac Peter Kidd je istakao da je Državno tužilaštvo odustalo od tri svjedoka, te “većine materijalnih dokaza”. Državno tužilaštvo je do sada uvelo ukupno 90 materijalnih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 5. novembar 2007. godine.