BiH
0

Mejakić i ostali: Suđenje zatvoreno za javnost

BIRN/Sarajevo-x.com
Na zahtjev Tužilaštva BiH svjedočenje zaštićenog svjedoka K022 na suđenju četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima proteklo je iza zatvorenih vrata. Razlozi Tužilaštva za ovaj zahtijev, kao i odluka Sudskog vijeća, saopćeni su na zatvorenoj sjednici.

Državno tužilaštvo Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića tereti da su tokom 1992. godine učestvovali u mučenjima, premlaćivanjima, ubistvima i silovanjima prisilno zatočenih Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm.

U optužnici stoji da je Duško Knežević u logoru Omarska zajedno sa drugim stražarima u junu 1992. godine u nekoliko navrata teško pretukao zaštićenog svjedoka K022.

"Sredinom juna 1992. godine svjedok K022 i još jedan logoraš su bili teško pretučeni u više navrata, uključujući i jednom kada su ih pretukli Duško Knežević i još jedan stražar upotrijebivši drveni pendrek i specijalnu palicu s metalnom kuglom na vrhu", stoji u optužnici.

Duško Knežević je, kako stoji u optužnici, 10. juna 1992. godine u 'Bijeloj kući' u logoru Omarska "zajedno sa još jednim stražarem tukao jednog logoraša i njegovog sina K022 koristeći drvenu palicu i posebnu palicu sa metalnom kuglom na vrhu, od čega su glava i cijelo tijela logoraša bili krvavi da bi ih narednog dana natjerali da ližu vlastitu krv".

Tužilaštvo Kneževića tereti da je od 24. maja o 30. augusta 1992. godine "redovno ulazio u logor Omarska po svojoj volji, gdje je neometano počinio ubistva i premlaćivanja zatočenika".

Nastavak suđenja je zakazan za 4. juli.