BiH
0

Mejakić i ostali: Naredba o osnivanju logora Omarska

BIRN Justice Report
Državno tužilaštvo počelo je sa izvođenjem materijalnih dokaza protiv četvorice optuženih za zločine počinjene nad civilima zatočenim u logorima Omarska i Keraterm.

Prvi dokaz koji su predložili je pisana naredba o osnivanju logora Omarska koju je 31. maja 1992. godine potpisao bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Prijedor preminuli Simo Drljača.

Ovom naredbom se nekadašnji kompleks rudnika Ljubija u Omarskoj pretvara u "sabiralište za uhapšena lica". Također je naređeno da se čitav kompleks treba ograditi žicom i minirati, te da rad sa "uhapšenim licima mora biti u skladu sa situacijom", kao i da Uprava rudnika treba angažirati zaposlene na poslovima "koji će im se naknadno dodijeliti".

Za zločine koji su se dešavali unutar ovih logora haško tužilaštvo je optužilo i Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fušatara i Duška Kneževića. Na zahtijev tamošnjeg tužilaštva, predmet Mejakić i ostali upućen je na dalje procesuiranje u Sarajevo.

Prema navodima optužnice logor Omarska je formirani su krajem maja 1992. godine a u njima je bilo zatočeno oko 3.000 Hrvata i Bošnjaka. U isto vrijeme je formiran logor Keraterm, u sklopu nekadašnje fabrike keramičkih opreme. Ova dva logora su rasformirana u augustu 1992. godine nakon što su ih obišli strani novinari. Logoraši su potom prebačeni u logore Trnopolje i Manjača.

Prvooptuženi Željko Mejakić je, kako stoji u optužnici, od 24. maja do 30. augusta 1992. godine bio komandant logora Omarska, Momčilo Gruban zvani Čkalja komandir smjene straže, dok je Dušan Fuštar od 24. maja do 30. augusta 1992. godine u logoru Keraterm bio jedan od trojice komandira straže.

Prema riječima svjedoka i navodima optužnice, Duško Knežević je povremeno dolazio u logor Keraterm gdje je "učestvovao u svakodnevnom mučenju i premlaćivanju zatvorenika".

Na prijedlog Sudskog vijeća, nastavak izvođenja materijalnih dokaza je u petak, 5. oktobra, do kada Tužilaštvo BiH i Odbrane trebaju da se usuglase o materijalni dokazima koje obje strane prihvaćaju kao utvrđene činjenice.

"Vijeće je odlučilo da se u toku dana dogovorite oko kojih dokaza ste suglasni tako da njih ne moramo u čitati, te da definišete dokaza na koje imate neke prigovore", rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskim vijećem.

Tužilaštvo je trebalo saslušati još jednog svjedoka, koji se nije pojavio na ročištu. Javnost nije upoznata sa razlozima nedolaska ovog svjedoka.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. oktobar kada će Tužilaštvo saslušati još jednog svjedoka.