BiH
1

Meimarakis: Grčka je bila i ostaje snažan prijatelj BiH

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović sastao se danas u Sarajevu sa predsjednikom Parlamenta Grčke Evangelosom Meimarakisom. Bećirović je kazao da mu je drago da je došlo do ove posjete, jer ovo je možda prvi put da u posjetu BiH dolazi predsjednik parlamenta države koja za manje od 27 dana počinje predsjedavati Evropskom unijom.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Složili smo se da kada je riječ o vanjskim prioritetima obje zemlje postoji visok stepen podudarnosti. Naši strateški ciljevi su evropske integracije, NATO pakt i dobra regionalna saradnja. Grčka podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH. Kao  članica NATO i EU Grčka može puno da na pomogne", rekao je Bećirović.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi između dvije zemlje prijateljski, te da BiH i Grčka dobro sarađuju na bilateralnom i multilateralnom planu. Zajednička je ocjena da ekonomska saradnja može biti podignuta na viši nivo. Bećirović je pojasnio da BiH iz Grčke uvozi oko 93 miliona eura, dok izvozi u Grčku svega oko devet miliona eura.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Zainteresovani smo da saniramo dijelom vanjskotrgovinski deficit, ali i da povećamo sveukupnu vanjsktrgovinsku razmjenu sa Grčkom. Razgovarali smo o čitavom nizu drugih pitanja i stvaranju pozitivnije i bolje klime. Od kapitalnog značaja je danas poruka predsjednika Meimarakisa da Grčka kao buduća predsjedavajuća EU snažno podržava BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana u procesu njihovog integriranja u punopravno članstvo u EU", naglasio je Bećirović.

Na sastanku je naglašeno da nema otvorenih pitanja između BiH i Grčke, kazao je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Staša Košarac, dodavši da su predsjednika Meimarakisa informisali i o trenutnom unutrašnjem stanju u BiH, te naglasili privrženost Daytonskom sporazumu i evropskom putu.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Naglašeno je da smo potpuno opredijeljeni da unaprijedimo parlamentarne odnose ove dvije zemlje. Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu to svi zajedno uraditi i da će efekti biti jači i vidljiviji. Informisani smo da Grčka preuzima predsjedavanje EU i obaviješteni o politikama koje će ta zemlja provoditi kao predsjedavajuća. Uvjeren sam na temelju dosadašnjih dobrih odnosa da ćemo i u narednom periodu u Grčkoj imati dobrog partnera i da ćemo na temelju naših politika i odnosa sa ovom zemljom to i pokazati", istakao je Košarac.

Vjerujem da ovakve posjete šalju poruku građanima da mi kao njihovi predstavnici želimo bolju saradnju i razumijevanje među našim narodima, naglasio je Meimarakis, dodavši da parlamentarna saradnja zauzima veliku ulogu u svemu što se tiče unaprjeđenja saradnje među državama.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Grčka je bila i ostaje jedna snažan prijatelj BiH i vjerujemo da možemo doprinijeti putu BiH prema EU i NATO. Vjerujem da i moja današnja posjeta nam daje priliku da proglasimo 2013. godinu kao godinu napretka odnosa između BiH i Grčke. Zbog toga što smo u ovoj godini imali razmjenu posjeta na veoma visokom nivou", poručio je Meimarakis, vjerujući da u 2014. godini ti odnosi mogu biti i daleko bolji.

U okviru posjete BiH, predsjednik grčkog Parlamenta sastat će se i sa članovima Grupe prijateljstva PSBiH za saradnju sa susjednim zemljama. Meimarakisa će primiti i članovi Predsjedništva BiH, te će se sastati i sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom.

Predsjednik Parlamenta Grčke Evangelos Meimarakis obići će i Sarajevo prije završetka njegove posjete Bosni i Hercegovini.