BiH
0

Mehun: Dodikove izjave podsjećaju na retoriku iz Miloševićeva doba

FENA
Glasnogovornik Vlade RH Zlatko Mehun osudio je izjave koje je premijer Republike Srpske Milorad Dodik dao u protekla dva dana u Zagrebu i u Banjoj Luci, te je ocijenio da je riječ o retorici koja podsjeća na retoriku iz Miloševićeva doba.

"Nažalost, nije prvi put da Dodik upotrebljava takvu retoriku, primjerenu nekim bivšim vremenima, iz Miloševićeva doba, a znamo kuda je takva retorika i takva politika dovela, prije svega Srbe kao narod, i sve druge narode na prostoru bivše zajedničke države", kazao je Mehun u izjavi za Hinu.

Mehun je dodao kako se ne mogu prihvatiti optužbe da je Hrvatska stvarana na principima genocidnosti, te da se na taj način nastoje zamijeniti uloge agresora i žrtve.

"Tu je, prije svega, po srijedi zamjena teza", naglasio je Mehun te podsjetio kako je upravo proteklog tjedna Međunarodni sud pravde u Den Hagu razmatrao tužbu Republike Hrvatske protiv Republike Srbije za genocid.

"Podržavamo BiH kakva je i stvorena, kao zemlju sastavljenu od dva entiteta i tri ravnopravna naroda, i sve izjave koje Dodik daje najoštrije osuđujemo i ne možemo se složiti ni s tonom niti s načinom kako je on to interpretirao u protekla dva dana, što u Zagrebu, što u Banjoj Luci", zaključio je glasnogovornik Vlade RH.

Na Dodikove izjave reagirao je i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, ocijenivši Dodikove izjave "bezobraznim".

"Dolazi nam u Hrvatsku dijeliti lekcije i pozivati sve Srbe, kojima nije dobro da dođu živjeti u Republiku Srpsku, pa to je jednostavno bezobrazluk. Bolje bi mu bilo da pozove protjerane Bošnjake i Hrvate da se vrate živjeti odakle su prognani, jer Dodik jako dobro zna da je Republika Srpska nastala na etničkom čišćenju", prenijela je Hina Mesićevu izjavu.

Mesić je također rekao kako od Srpskog narodnog vijeća (SNV) očekuje da se ogradi od Dodikovih izjava.