Rasprava u Parlamentu BiH
28

Mehmedović: SDA neće podržati predloženi budžet

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra principe Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH

Prema Prijedlogu zakona, budžet institucija BiH iznosi 1.738.476.010 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou 2012. i iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 788.476.010 KM, i veći su za 343.548.010 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Božo Ljubić je na početku rasprave kazao da je Kolegij doma u proširenom sastavu donio zaključak da se nakon okončane rasprave u prvom čitanju odmah obavi glasanje, te da se poslanicima ostavi rok do 17 sati da ulože amandmane.

"Nakon toga će se održati sjednica Komisije za finansije i budžet. Nakon što dobijemo izvještaj održat će se 38. sjednica Predstavničkog doma kako bi se razmatrao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu u drugom čitanju", kazao je Ljubić.

Poslanici Stranke demokratske akcije su tokom rasprave najavili da neće podržati principe predloženog zakona.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović je kazao da je očigledno da je ovaj budžet, bar djelomično, rezultat fiskalnog okvira koji je usvojen prošle godine i „zbog kojeg je SDA istjerana iz ove nove parlamentarne većine, odnosno njeno mjesto je zauzeo SBBBiH“.

"To je principijelno pitanje i očigledno je da zbog toga što nam ne dozvoljavate mogućnost da uložimo amandmane, da popravimo ovaj budžet, očigledno je da ne možete očekivati podršku Kluba poslanika SDA da podrži ovaj budžet", kazao je Mehmedović.

Njegov stranački kolega, poslanik Šefik Džaferović je kazao da se nikada nije dogodilo da se ostavi ovako „dug rok“ za amandmansku fazu.

Replicirao mu je poslanik SNSD-a Milorad Živković koji je kazao da je prijedlog budžeta došao 29. novembra u Parlament BiH, u četvrtak.

"Ko god je htio od četvrtka do danas, sedam dana, da razmotri ovaj dokument, da napiše i amandmane, je imao po meni dovoljno vremena da ga razložno pogleda i da u ovih pet sati tehnički samo još doradi amandmane, kazao je Živković", dodajući da je sedam dana dovoljan rok.

"Izgleda da ćemo mi ovaj budžet danas primiti na znanje, kako stvari teku. Uloga ovog parlamenta će se svesti na primanje k znanju", kazao je poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić.

Smatram, dodao je on, da se ne govori o ključnom problemu.

"Ključni problem koji direktno utiče na nivo i način i strukturu kreiranja budžeta je ekonomska situacija u BiH. Ovaj budžet je rezultat ekonomske situacije u BiH, koja traje unazad dvije-tri godine, koja je eskalirala", kazao je Belkić.

Dodao je da je predloženi budžet rezultat negativnih ekonomskih trendova.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović je pozvao kolege da se vrate na ono što je predmet sjednice, da govore o principima, „a da se ostavimo političkog prepucavanja i takmičenja u tome ko je više ili manje principijelan“.

Diskusija o predloženom budžetu je u toku.