BiH
101

Mehmedović: SDA će podržati smjenu Bećirovića i Lagumdžije

FENA
Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović
Stranka demokratske akcije (SDA) podržat će smjenu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, kao i inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

To je Agenciji FENA izjavio poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, koji, pak, smatra da će na sadašnjim pozicijama ostati ministri iz njegove stranke, za koje je također pokrenuta smjena i predstoji izjašnjavanje u Domu naroda.

Nije želio komentirati jučerašnji sastanak lidera njegove stranke Sulejmana Tihića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, a za aktuelno intenziviranje političkih razgovora lidera u BiH izjavo da su rezultat "postizborne groznice" nastale kod drugih političkih faktora nakon što je SDA dobila legitimitet na nedavnim izborima u zemlji.

"Mi smo ispravno razumjeli poruku birača, vodimo intenzivne razgovore i očekujemo prekompoziciju na svim nivoima - državnom i kantonalnim, a što se tiče federalnog, treba još sačekati rasplet situacije", kazao je Mehmedović.

Optimizam u pogledu daljnjeg političkog statusa SDA na političkoj sceni BiH on zasniva na novonastalim okolnostima nakon lokalnih izbora 7. oktobra, kada je, kako ističe Mehmedović, SDA dobila legitimitet, a birači poručili da politička destabilizacija zemlje ne dolazi u obzir.