BiH
1

Mehmedović: Režim u RS-u ponaša se poput onog u Sjevernoj Koreji

Piše: J. H.
Hatidža Mehmedović (Foto: AFP)
Hatidža Mehmedović (Foto: AFP)
Srebreničanke Hatidža Mehmedović i Aiša Omerović pozvane su danas na saslušanje u policijskoj stanici u tom gradu po nalogu Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Njih dvije Okružno tužilaštvo Bijeljina sumnjiči za sprečavanje službene osobe u vršenju radnje zbog ulaska u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici 13. jula 2013. godine, kada su članice ovog udruženja namjeravale obilježiti mjesto stradanja žrtava genocida.

Omerović je već bila u Policijskoj stanici u Srebrenici gdje nije htjela davati iskaz bez prisustva advokata. Isto će uraditi i Mehmedović koja se u 13:00 morati javiti u policiju.

"Ovo je već treći put da se moram javiti u policiju. Ovo nije nikakvo krivično djelo, ali jeste atak na Bošnjake koji su vratili ovdje. Ubili su mi sve muške članove porodice i sada vrše genocid i nad živima. Nisam ništa uradila mimo zakona. Ovo je samo pritisak na povratnike i žele da napustimo svoje kuće. Čula sam da se isto ponašaju u Sjevernoj Koreji i u ovom entitetu koji je stvoren na genocidu. Neka me osude na smrt jer ovo više nije život, ovo je kazna. Nema suda koji mi može presuditi gore od onoga što već preživljavamo", kaže Mehmedović za Klix.ba.

Dodaje da je ovo samo još jedan od policijskih načina zastrašivanja.

"Mene nemaju čime više uplašiti", dodaje naša sagovornica koja će se u 13:00 odazvati pozivu i otići u policijsku stanicu. Ali, kako kaže, neće govoriti bez advokata.