BiH
2

Mehmedović: Radojičić se trebao pokloniti žrtvama genocida

FENA
Hatidža Mehmedović
Hatidža Mehmedović
Povodom današnje posjete Igora Radojičića Srebrenici, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović izjavila je da je predsjednik Narodne skupštine Republike Srspke prethodno trebao doći u Memorijalni centar i pokloniti se žrtvama genocida.

"Radojičićeva posjeta Srebrenici nije slučajna na današnji dan kada su porodice najtužnije i kada su došle da obiđu mjesta svojih najmilijih gdje su pokopani. Ako je već boravio u Srebrenici, trebao je prvo doći u Memorijalni centar, pokoniti se žrtvama genocida i preuzeti dio odgovornosti za ono što je njegov narod učinio bošnjačkoj populaciji u Srebrenici", rekla je Mehmedović za Fenu.

O prijedlogu da Srbin bude načelnik općine Srebrenica, Mehmedović je kazala da je to neprihvatljivo za porodice žrtava.

"Mi, porodice žrtava nikad nećemo prihvatiti da načelnik općine bude Srbin, da rukovodi sastancima organizacionog odbora, da vodi brugu o Memorijalnom centru, o moru bijelih nišana u njemu. Mi nećemo dozvoliti da se to desi. Zato pozivam sve Srebreničane da izađu u oktobru na izbore i spasu Srebrenicu. Moramo spasiti Memorijalni centar i bijele nišane. To nije samo bijeli kamen, to su ljudi kojima nije dozvoljeno da govore, kojima je oduzet život i kojima je zabranjeno da glasaju. Spašavanjem mrtvih, spasit ćemo i nas koji smo odlučili da se vratimo na svoja ognjišta", izjavila je Mehmedović, koja je prošlog mjeseca podnijela zahtjev za dobivanje ličnih dokumenata kako bi na narednim izborima mogla glasati u Srebrenici.