BiH
54

Mehmedović: Presude pojedinim oficirima VRS-a su van svake pameti

Piše: I. P.
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Hatidža Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" nije zadovoljna današnjom presudom petorici oficira Vojske Republike Srpske optuženoj za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

"To je grozno zato što se sve radi da se žrtva kazni, a zločin nagradi. Ovo je van svake pameti – da se onima koji su direktno ubijali daju niske kazne i da im nije jasno presuđeno za genocid. Ovo je zaista zabrinjavajuće i ovo treba da zabrine cijeli svijet", rekla je Mehmedović za Klix.ba.

Dodala je da se prošlost ne može vratiti ali da nas ona mora nečemu naučiti.

"Haške sudije sude onako kako tužioci pripreme tužbu, a to je katastrofalno. Pravedne presude za Bosnu i Hercegovinu nema i za nas porodice iz Srebrenice jednostavno nema zadovoljavajuće kazne. Ovo se sve radi kako bi se u skorije vrijeme ponovilo, kako bi nešto došlo na naplatu", zaključila je Mehmedović.

Podsjećamo, Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari je potvrđena presuda za genocid i potvrđena doživotna kazna zatvora. Dragi Nikoliću je potvrđena kazna od 35 godina zatvora, a Radivoj Miletić je dobio kaznu zatvora od 18 godina, umjesto ranijih 19. Vinko Pandurević je dobio potvrđenu kaznu zatvora od 13 godina.

Pretresno vijeće, u prvostepenom postupku, osudilo je Popovića i Bearu na doživotni zatvor, Nikolića na 35 godina, Miletića na 19 godina zatvora i Pandurevića na 13 godina zatvora. Osim njih, u istom predmetu, Ljubomir Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora, ali na njegovu presudu nije uložena žalba. Također, u ovom predmetu se sudilo i Milanu Gavri koji je umro, a presuda kojom se osuđuje na pet godina zatvora proglašena je pravosnažnom.