Redovna konferencija SDA
0

Mehmedović: Neracionalno je održavati izbore svake 2 godine

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da bi za sveukupne društveno-političke odnose u BiH, racionalizaciju te unapređenje demokratskih procesa i izbornog postupka, bilo korisno objediniti izborne cikluse, rekao je danas u Sarajevu, na redovnoj konferenciji za novinare, potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović.
 Šemsudin Mehmedović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mehmedović je pojasnio da je održavanje izbora svake dvije godine neracionalno i s ekonomskog i s političkog stanovišta.

"Također, do datuma objave izbora neće moći biti riješeno pitanje izbora u Mostaru i Srebrenici. Ne smijemo zanemariti ni visoke troškove izbornih procesa i predizbornih kampanja", rekao je Mehmedović.

Dodao je i da bi objedinjavanjem izbora bili osigurani preduvjeti da izabrani predstavnici zaista obavljaju svoj posao, a ne da stalno budu u predizbornoj kampanji.

"SDA neće insistirati na spajanju lokalnih i općih izbora ukoliko za to ne bude postignut visoki stepen saglasnosti", istakao je.

Kada je u pitanju protest penzioniranih pripadnika OSBiH, Mehmedović je istakao da je SDA jedina poduzela konkretne mjere za rješenje njihovih zahtjeva i novonastale situacije.

"Postignut je politički dogovor o ovom pitanju", rekao je Mehmedović.

Podsjetio je da je na banjalučkom sastanku predsjednika SDA Sulejmana Tihića s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem razgovarano i o izborima u Srebrenici.

"Ponovljen je stav SDA da treba omogućiti pravo glasa svim Srebreničanima bez obzira na njihovo trenutno mjesto prebivališta", rekao je Mehmedović.

Najavio je i održavanje redovne sjednice Glavnog odbora SDA koja će bit organizirana 31. marta u Bihaću.