BiH
264

Mehmedović: Neka im Bog sudi, ovo je sramota međunarodne zajednice

Piše: Er. M.
Hatidža Mehmedović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Hatidža Mehmedović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nakon što je Haški sud oslobodio svih tački optužnice Vojislava Šešelja, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović kazala je u razgovoru za Klix.ba kako ovakva nagrada ratnom zločincu treba zabrinuti velike svjetske sile.

Mehmedović je kazala kako ovakva odluka Haškog suda ide na sramotu međunarodnoj zajednici, Ujedinjenim narodima i generalno svjetskom sistemu. Ona ističe kako tugu porodica niko ne može izbrisati, ali da se očekivalo kako će međunarodna zajednica koja je bila saučesnik agresije i genocida biti pravična.

"Zločinci koje nagrađuju su učitelji budućim generacijama tako da nije iznenađujuće što se djeca danas zatrovanija nego što su bila u vrijeme komunizma. Ovakva presuda treba da zabrinjava više velike sile nego porodice jer za nas nema suda na ovom svijetu koji može da presudi ratnom zločincu", kazala je Mehmedović.

Mehmedović ističe da je sasvim normalno nakon ovakvih presuda pitati se kakvoj budućnosti da se nadamo i u koga da imamo povjerenja. Ako sudovi tako kroje budućnost onda sve ide naopako, poručuje ona.

"Svi mi znamo da je Srbija počinila agresiju na BiH. Ponavljam da se zločinicima ne može presuditi za jedan oduzeti životi, a kamo li toliko života. Ipak mogla se poslati poruka budućim generacijama da ne bi kojim slučajem pošli istim putem", rekla je Mehmedović.

Ona ističe kako Haški sud daje vjetar u leđa zločincima, njihovim pristalicama i svim mladim ljudima koji nažalost u današnje vrijeme podržavaju takve destruktivne ideologije.

"Neka im Bog sudi, ovo je sramota međunarodne zajednice. Ne bi ni za Srebrenicu presudili da to nije bila zaštićena zona UN-a. A znate li koji je rezultat UN-a? More bijeli nišanih u memorijalnom centru u Potočarima", zaključila je Mehmedović.