Vijeće ministara
25

Mehmedović: Bevanda dolijeva ulje na vatru

Agencija Anadolija
Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da današnja odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, državnog ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića, te zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića, predstavlja samo "dolijevanje ulja na vatru".

Smjenu ministara iz SDA je 31. maja zatražio čelnik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija.

"Nakon neuspjelog puča u Federaciji BiH, sada SDP, zajedno sa HDZ-ovima, pokušava uraditi nešto legalno. Tako žele pokazati da imaju ozbiljne namjere u rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, ali i Vlade FBiH. To je pogrešan potez. To je samo dolijevanje ulja na vatru u ionako složenoj političkoj situaciji u BiH", kazao je Mehmedović za AA.

Prema njemu, ovakva situacija u državi nosi opasne poruke.

"Ovo je poruka građanima BiH da je nastupila potpuna pravna nesigurnost. Gledajte, Vlada FBiH donosi odluke za koje nije nadležna kao što su smjene nadzornih odbora. Takve smjene provode skupštine preduzeća, a ne bilo koja vlada, pa ni Vlada FBiH. Prema tome, sve to dodatno usložnjava tešku situaciju u BiH.

U ovakvom sistemu ne zna se ko je odgovoran. Najviše je, ipak, kriv Zlatko Lagumdžija koji pokušava da direktivama iz CK SDP-a kreira sve procese u BiH. To je nemoguće, jer su ta vremena iza nas", izjavio je Mehmedović.

Predsjedavajući Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) da je danas donio odluku o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, državnog ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića, te državnog zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića.

Bevanda je na ovaj način odgovorio na zahtjev predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije, koji je dopisom od 31. maja zatražio smjenu dva državna ministara i jednog zamjenika ministra iz Stranke demokratske akcije (SDA).