Sastanak o kaznenoj politici
0

Mehmedić za zatvor zbog nelegalnog oružja

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić sastaće se danas sa najvišim vladinim, sudskim i policijskim zvaničnicima ovog kantona sa kojima će razgovarati o kaznenoj politici po pitanju nelegalnog naoružanja, prijedlozima za rješavanje problema zatvorskih kapaciteta, te drugim aktuelnim pitanjima, potvrđeno je Srni iz Pres službe Vlade Kantona Sarajevo.

Ove teme ponovo se nalaze u fokusu pažnje javnosti, nakon ubistva dvadestettrogodišnjeg Amara Mistrića.

Mehmedić je rekao ranije da će na ovom sastanku tražiti da se uvidi da li treba postojeće zakone u ovoj oblasti mijenjati, kao i da će njegov prijedlog biti da osobe koje se uhvate sa nelegalnim oružjem odmah idu u zatvor.

Građani koji su protestvovali zbog ubistva mladića Amara Mistrića protekle sedmice u Sarajevu zahtjevali su od nadležnih deset godina zatvorske kazne za nošenje vatrenog oružja i tri godine za nošenje hladnog oružja, kao i hitno otvaranje zatvorskih kapaciteta.

Iz Pres službe navode da će se Mehmedić sutra sastati sa glavnim kantonalnim tužiocem Nives Kanačev, predsjednikom Kantonalnog suda u Sarajevu Begzadom Gavrankapetanović-Salihagić, predsjednikom Opštinskog suda u Sarajevu Goranom Salihovićem, ministrima Kantona Sarajevo Zlatkom Mesićem i Željkom Mijatovićem, te policijskim komesarom Kantona Himzom Selimovićem.

Nakon sastanka, u 12.00 sati planirana je i konferencija za novinare u zgradi Vlade Kantona Sarajevo.