Godišnjica masakra u Ferhadiji
0

Mehmedić: "Oni nisu poginuli, oni su ubijeni"

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je obilježena 18. godišnjica od stravičnog masakra u sarajevskoj ulici Ferhadija.

U jednom od najvećih stradanja u opkoljenom Sarajevu, od zločinačke granate ispaljene sa Trebevića poginulo je 26, a ranjeno 108 Sarajlija koji su tog kobnog dana stajali u redu za hljeb.

Cvijeće su, u znak sjećanja na stradale članove porodice i sugrađane, položili rodbina poginulih, delegacija Kantona Sarajevo predvođena premijerom Besimom Mehmedićem i delegacija Grada Sarajeva sa gradonačelnikom Alijom Behmenom.

I 18 godina od masakra na licima onih koji su izgubili svoje najmilije mogle su se vidjeti samo suze i bol. Ramiza Karamustafić majka poginule 13-godišnje djevojčice Emine, ogorčena je na činjenicu da još nikome nije presuđeno za zločine na Ferhadiji, kao i Sabaheta Zukić, supruga poginulog Izudina, koja je na današnji skup došla sa dvoje unučadi s namjerom da pruuče fatihu i saznaju više o stradanjima nedužnih civila.

U govoru koji je održao premijer KS Mehmedić on je rekao da je današnji skup sjećanje na mrtve i opomena živima kako ovaj događaj ne bi trebao pasti u zaborav.

"Ovi ljudi nisu poginuli, oni su ubijeni", rekao je Mehmedić. On je dodao da se ova tragedija nikada ne bi smjela zaboraviti, kako zbog nas tako i zbog budućnosti i da je neophodno tražiti pravdu za ovo što se desilo. Mehmedić je kazao da se masakr u Ferhadiji ne može svrstati u kategoriju ratnih dešavanja, nego da je to u pravom smislu zločin.

Imena žrtava koje su agresori ubili 27. maja 1992. godine:

Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanacković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.