Skupština Kantona Sarajevo
0

Mehmedić i zvanično premijer kantona

FENA
Skupština Kantona Sarajevo danas je potvrdila imenovanje Besima Mehmedića za novog kantonalnog premijera te imenovanje novog saziva Vlade Kantona.

U novom sazivu Vlade su isti ministri koji su bili i za vrijeme mandata bivšeg premijera KS-a Samira Silajdžića.

Tako ministar pravde i uprave je Zlatko Mesić, prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, ministar stambenih poslova je Čedomir Lukić, ministar prometa i komunikacija Mihajlo Krmpotić, a ministar unutrašnjih poslova Željko Mijatović. Ministar privrede je Abid Šarić, ministrica finansija Aida Haverić, ministar zdravstva Mustafa Cuplov, ministar obrazovanja i nauke Safet Kešo, ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Emina Dubravić, a ministar za boračka pitanja Hajrudin Ibrahimović.

Premijer KS-a Besim Mehmedić, prije zajedničkog polaganja svečane zakletve s novim-starim članovima Vlade, u svom je ekspozeu istaknuo da će prioritetni cilj Vlade Kantona Sarajevo u mandatu 2009. - 1010. biti javni red, mir i sigurnost građana te uspostavljanje vladavine prava stvaranjem sistemskih pretpostavki za efikasnije tužilaštvo i pravosuđe za borbu protiv kriminala, maloljetničke delikvencije i korupcije.

Mehmedić je kazao da će Vlada raditi i na stvaranju kvalitetnog ambijenta za kontinuiran razvoj i podršku privrednim, poljoprivrednim, turističkim, prerađivačkim i drugim izvozno orijentiranim subjektima, ali i nastaviti izgradnju institucija zdravstva, modernizaciju i izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture.

Mehmedić je također dodao da "njegova" vlada u mandatnom periodu namjerava otvoriti prostor za kapitalne i razvojne projekte i smanjenje javne potrošnje te podržati predložene mjere ekonomskih i drugih stručnjaka.

  • Ova vlada ne osjeća se vladom ni partije, ni nacije, nego vladom građana Kantona Sarajevo pa očekuje saradnju sa svima koji svojim radom mogu dati doprinos njenom uspješnom funkcioniranju, poručio je Mehmedić na kraju svog ekspozea.