BiH
168

Mehmedalija Ustić: Kurban treba podijeliti komšijama bez obzira na nacionalnost

FENA
Šezdeset trogodišnji Srebreničanin Mehmedalija Ustić svake godine za Bajram kolje kurban, ističući da je obaveza kurban podijeliti komšijama bez obzira na nacionalnost.

Ustić navodi da je kurban dužan klati svaki musliman koji je u mogućnosti te da je to sa socijalnog aspekta vrlo pohvalno, jer je propisano da se kurban dijeli na tri dijela, a jedan dio ide za sirotinju.

"Zatim, kurban ima poruku mira, jer ima ljudi koji ne govore mjesecima i godinama, iako je haram, a onda dođe Kurban-bajram, pa jedan drugom pošalju kurban s porukom da su voljni da se pomire. To je dobra stvar kod kurbana. Treći dio kurbana se ostavlja porodici", objašnjava Ustić.

Kaže da je o vrijednosti islama naučio od svojih roditelja, a počeo je da posti u četvrtom razredu osnovne škole.

"U moje vrijeme nije bilo lahko ići u mekteb. Dobro se sjećam da nam nisu dozvoljavali da idemo u čaršijske džamije, a mi smo išli u Petričku džamiju. Moj babo rahmetli, uvijek je bio posvećen vjeri i neposredno nakon rata učio je ezan u čaršijskoj džamiji pa su ga privodili na ispitivanje i pitali kako smije to da radi, ali uvijek se pozivao na Ustav države koja nije zabranjivala da se uči ezan. I nekoliko puta su ga privodili na ispitivanje lokalni rukovodioci", ispričao je Ustić.

Ovaj Srebreničanin obavio je hadž, a naglašava da je posebno zadovoljstvo obavljanje pete islamske dužnosti, jer se u vrijeme hadža obilaze mezar i džamija Božijeg poslanika Muhameda s.a.v.s.

"Važno je to da li je Allah dž.š. primio hadž i vrlo je važno da li se ponašamo nakon hadža onako kako je propisano. To nije ništa posebno, trebamo samo da izvršavamo ono što je Allah naredio i da se čuvamo onoga što je Allah zabranio. Allah je milostiv i dao je olakšice", poručio je hadžija Ustić.