BiH
0

Mehmed Agović novi generalni direktor RTV BiH

FENA
Rukovodstvo RTV BiH izgubilo je kontrolu rukovođenja i proizvelo nepovoljne relacije u radu i odnosima unutar Radio-televizije Bosne i Hercegovine, jedan je od zaključaka sjednice Upravnog odbora RTV BiH, održane u srijedu u Sarajevu.

Kako se navodi u zaključku, nejasno je ko je vodio uređivačku politiku kuće te ko je predstavljao Radio-televiziju Bosne i Hercegovine u javnosti. Generalni direktor RTV BiH Drago Marić i direktor BHT1 Milan Trivić prihvatili su odgovornost za pojedine propuste, ali ne i moralni čin ostavke.

Također, zaključeno je kako programski sadržaji Televizije BiH (BHT1) bilježe učestala kršenja uređivačkih principa usvojenih u okviru Javnog radio-televizijskog sistema BiH. Istovremeno, nisu preduzimane adekvatne mjere da se takvi trendovi zaustave i uspostave profesionalni uređivački standardi. Također, ustanovljeno je da u posljednja tri mjeseca nema pisanih tragova analize dnevnog programa BHT1.

Upravni odbor RTV BiH (BHRT) ustanovio je da je saopćenje Uređivačkog kolegija BHT1, upućeno javnosti povodom reagiranja Vlade RS-a da uskraćuje davati izjave novinarima BHT1, nezvaničan dokument, jer sastanak Uređivačkog Kolegija BHT1 tim povodom nije ni održan. Saopćenje koje su napisali pojedinci i uputili javnosti uime Uređivačkog kolegija BHT1, Upravni odbor RTV BiH (BHRT-a) smatra nevjerodostojnim dokumentom koji je narušio ugled BHRT-a.

Zbog toga Upravni odbor zahtijeva od novog generalnog direktora RTV BiH (BHRT-a) da u skladu sa svojim ovlaštenjima pokrene pitanje odgovornosti i smjene direktora BHT1 Milana Trivića.

Upravni odbor, u skladu sa svojim ovlaštenjima, odlučio je da smijeni dosadašnjeg Generalnog direktora BHRT-a Dragu Marića, kao najodgovornijeg rukovodioca za ukupno stanje BHRT-a.

UO RTV-a BiH za novog je Generalnog direktora RTV BiH (BHRT-a) izabrao Mehmeda Agovića, saopćeno je iz JRTS BiH.