BiH
0

Mehinagić: Štrajk u ŽRS utječe na rad Željeznica FBiH

FENA
Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić izjavio je da obustava željezničkog saobraćaja od mašinovođa Željeznica Republike Srpske (ŽRS) utječe značajno i na prijevoz Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH).

"Radi se prije svega o potrebama za Mittal i Koksaru i druge velike komintente. Željeznice Federacije nastoje prebaciti saobraćaj koliko mogu na tuzlansku regiju, odnosno Brčko, Tuzlu, Banoviće, Zvornik i dio koji ne zavisi isključivo od prijevoza Željeznica Republike Srpske“, kazao je Mehinagić za Agenciju Fena.

Nažalost, to je, prema njegovim riječima, otežano i povećava troškove budući da se mora koristiti nafta umjesto električne energije za one vozove za koje se nađe zamjena.

"Također, pokušava se i sa Željeznicama RS postići, što je više moguće, dogovor da se propuštaju određeni vozovi koji imaju međunarodni značaj što je uobičajeno u željezničkoj praksi“, kazao je Mehinagić za Fenu.

Mašinovođe u RS stupile su u štrajk prije desetak dana i odbijaju pokrenuti vozove dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.