BiH
0

Meggle sa osnovcima obilježio Svjetski dan školskog mlijeka

Domaća mljekara Meggle iz Bihaća sa učenicima trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole „Gata Ilidža - Vrsta“ obilježila je Svjetki dan školskog mlijeka. Učenici uz pratnju Meggle stručnog osoblja, direktora škole i učitelja su obišli proizvodne pogodne, gdje su se upoznali sa procesom proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda.

Pokazujući učenicima proizvodnju, direktor mljekare Meggle Kemal Hrnjić je izjavio: "Mlijeko sadrži izrazito mnogo hranjivih tvari, te je nutritivno najvrijednija prirodna hrana. Pored bjelančevina, mliječnih masti i vitamina, mlijeko je nezamjenjiv izvor minerala poput kalcija. Ovaj mineral je najzastupljeniji u ljudskom tijelu, a našim školarcima pomaže u izgradnji i jačanju kostiju i zuba". On je također istaknuo kako je kompanija Meggle jako sretna što Dan školskog mlijeka obilježava sa bihaćkim osnovcima. "Proslava i simbolični pokloni predstavljaju nastavak tradicije darivanja zdravim mlijekom one kategorije društva koje za ovom namirnicom imaju povećane potrebe", dodao je Hrnjić.

Svjetski dan školskog mlijeka je utemeljen 1999. godine na osnovu inicijative FAO-a (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda). Cilj ovog dana koji se obilježava posljednje srijede u mjesecu septembru je istaknuti važnost mlijeka u svakodnevnoj prehrani školske djece.

"Današnjom posjetom smo realizovali praktičnu nastavu, koja je za naše učenike od višestrukog značaja. Zahvaljujemo mljekari Meggle kao jednom od najvažnijih bh. privrednih subjekata na gostoprimstvu. Ono što smo danas vidjeli i naučili sigurno će podići svijest učenika kada je u pitanju konzumacija mlijeka. Sada im je jasno zašto mlijeko igra jako važnu ulogu u njihovom rastu i razvoju", izjavio je Fikret Kovačević, direktor JU OŠ "Gata Ilidža – Vrsta" iz Bihaća.

Od rođenja, pa do duboke starosti mlijeko je blagodat prirode koja nas prati, i neizostavna je namirnica našeg frižidera. Kroz samo jednu popijenu čašu mlijeka, organizam dobija čak 30 procenata preporučene dnevne doze minerala kao što su kalcij i fosfor. Mlijeko je također jako bogato vitaminom A koji nam pomaže kod očuvanja vida ali zdrave i lijepe kože. Kao prirodni elektrolit, mlijeko je najbolji napitak za hidratizaciju organizma nakon treninga, i jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su važne za imunitet i nervni sistem.