BiH
0

Meduze i toksične alge u Mediteranu posljedica zagrijavanja

FENA
Toksične alge, meduze koje opsjedaju plaže i temperature Mediterana daleko iznad dugogodišnjih prosjeka posljedice su globalnog zagrijavanja, smatraju stručnjaci.

U toku ovog mjeseca temperatura vode na površini u zapadnim dijelovima Mediterana dostigla je 29 stepeni, što je znatno iznad dugogodišnjeg prosjeka koji se kreće između 24 i 27 stepeni Celzijusa.

To se uzima kao očigledan dokaz i posljedica globalnog zagrijavanja zbog efekta staklene bašte. Međuvladin panel UN-a o promjeni klime predviđa, prema Reutersu, da će do 2100. godine prosječna globalna temperatura porasti za 1,4 do 5,8 stepeni.

Prema podacima američke svemirske agencije NASA 2005. godina bila je globalno najtoplija godina u posljednjih 100 godina, a 2002, 2003. i 2004. godine najtoplije tri godine od 1890. godine.

Najezda meduza je također uočljiva u Mediteranu posljednjih godina i naročito nepoželjna u turističkim centrima. Ove godine meduze su se pojavile i kod najposjećenijih španskih plaža. Uzrok nije samo zagrijavanje, već i to što su ljudi istrijebili prirodne neprijatelje meduza: tune i kornjače.

Ove godine u Mediteranu se prvi put pojavila otrovna alga "ostreopsis ovata" koja prilikom cvjetanja ispušta toksičnu materiju koja izaziva iritaciju kože ili respiratornih organa.

Zbog toga su neke plaže u Italiji bile zatvorene za kupače početkom mjeseca. Širenje te alge, karakteristične za tropska mora, prouzrokovano je povećanjem zagrijanosti mora i velikom koncentracijom poljoprivrednih i ljudskih otpadaka.