BiH
0

Međureligijsko vijeće u BiH: Osuda napada na vjerske objekte i službenike

FENA
Povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, koji je proglasio UN, Međureligijsko vijeće (MRV) u BiH realizira projekt “Izlazak na teren i osuda napada na vjerske objekte i službenike”.

Tim povodom, predstavnici vjerskih zajednica i crkava iz određenih lokalnih zajednica izašli su danas na četiri lokacije - mjesta gdje su izvršeni napadi u BiH i osudili napade na vjerske objekte i pokazali solidarnost s vjerskom zajednicom ili crkvom koja je napadnuta.

Predstavnici vjerskih zajednica i crkava obišli su danas: Jevrejsko groblje u Sarajevu, Osman-pašinu džamiju u Trebinju, pravoslavni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Kaknju i Katoličku župnu crkvu - Dubrave Donje kod Živinica.

“Članovi Međureligijskog vijeća u BiH su zabrinuti učestalim napadima na vjerske objekte i vjerske službenike. Želimo ovom prilikom da jasno osudimo sve te napade i da stavimo do znanja da su napadi na vjerske objekte i vjerske službenike djelo huligana”, kazao je Boris Kožemjakin uime Izvršnog odbora MRV, prilikom posjete Jevrejskom groblju u Sarajevu.

Međureligijsko vijeće je pozvalo policiju i druge nadležne organe da pruže zaštitu i učine maksimalne napore radi otkrivanja i kažnjavanja počinilaca svih napada na vjerske objekte i vjerske službenike.

“Skrnavljenje naših vjerskih objekata i grobalja ne vodi ničemu i molim ljude da već jednom dođu pameti i prema umrlom čovjeku na bilo čijem groblju dužnost nam je da skinemo kapu i pomolimo se za pokoj njihove duše”, kazao je Moric Albahari predstavnik Jevrejske zajednice BiH.

On je kazao da je Jevrejsko groblje u Sarajevu jedno od najstarijih grobalja u BiH te da je u poslijeratnom periodu ovo groblje svake godine bilo meta napada.

“Ovo groblje nije samo jevrejsko. Na ovom groblju su strijeljani mnogi domoljubi, rodoljubi BiH u raznim političkim sferama Drugog svjetskog rata i prije toga, zato ovo groblje nije samo jevrejsko”, kazao je Albahari.

Na Jevrejskom groblju u Sarajevu danas su bili i župnik Marko Josipović, Fikret ef. Pašanović i Borislav Livopoljak, predstavnik Srpske pravoslavne crkve.