BiH
0

Međureligijsko vijeće osudilo ubistvo svećenika Ivančića

FENA
Međureligijsko vijeće u BiH (MRV u BiH) najoštrije osuđuje ubistvo katoličkog svećenika fra Mile Ivančića, koje se desilo nedavno u bihaćkom naselju Zavalje.

MRV u BiH poziva predstavnike vjerskih zajednica i crkava u Bihaću kao i nadležne institucije da izraze solidarnost s katoličkom zajednicom u Bihaću i da joj pruže svu potrebnu pomoć.

Očekujemo od istražnih organa da prioritetno uhapse počinioce ovog gnusnog djela kako bi im se izrekla adekvatna kazna. Uspostavljanje pravde je od presudnog značaja za promovisanje mira, tolerancije i uzajamnog poštivanja u BiH, saopćeno je iz MRV-a.

Međureligijsko vijeće u BiH je više puta naglašavalo da se mora pooštriti kaznena politika kada su u pitanju napadi na vjerske objekte i vjerske službenike.

Određeni napredak je učinjen u tom smislu ali je očito da nam predstoji još puno rada i aktivnosti kako bismo pružili adekvatnu zaštitu vjerskim objektima i vjerskim službenicima. Ljudski život je neprocjenjiv Božiji dar. Ubistvo čovjeka ruši sve postulate svetinje života i udaljava nas od našeg Tvorca koji toliko voli čovjeka, navodi se u saopćenju MRV-a.