BiH
0

Međureligijsko vijeće BiH osudilo rušenje nadgrobnih spomenika kod Srebrenice

FENA
Prije tri dana grupa maloljetnika oskrnavila je nadgrobne spomenike na pravoslavnom groblju u naselju Pečišta kod Srebrenice.

Brzom akcijom policije, otkriveni su počinioci, a danas je Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine organizovalo skup predstavnika sve tri koncesije i koji su oštro osudili ovaj vandalski čin.

"Stanovnici ovog područja su uznemireni i uplašeni. Ovakve stvari treba oštro sankcionisati i ne bi trebalo dozvoliti da se ponavljaju, a to se dešava već treći put u posljednje dvije gpodine", rekao je sveštenik Aleksandar Mlađenović.

"Žao nam je što se ovo dogodilo i mi vjernici oštro osuđujemo upade vandala u groblja koja za nas znače sveto mjesto", rekao je fra Martin Antunović župnik za Zvornik i Srebrenicu.

Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica, izjavio je da bez obzira na to što se radi o maloljetnicima, treba provesti detaljnu istragu i odrediti primjerenu kaznu počiniocima.

"Riječ je o jednom vrlo lošem djelu koje mi zaista osuđujemo. To nije odgovornost lokalne vlasti, odgovornost je ako mi ne bismo osudili ovaj vandalski čin", rekao je Duraković.

Ovaj čin osudio je i Damir efendija Peštalić, glavni srebrenički imam, naglasivši da, kako bi se preduprijedili ovakvi slučajevi, treba više raditi s omladinom u sve tri vjerske zajednice.

"Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine osudilo je ovaj vandalski čin. Već dvije godine pratimo stanje napada na vjerske objekte i u posljednjoj godini bilo ih je 50 posto manje. Ali, evo, dešavaju se još, ali ih treba sankcionirati kao kazneno djelo, a ne kao krivični prekršaj", kaže Emir Kovačević, uime Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.