Sarajevo
0

Međunarodni protest protiv upotrebe krzna

FENA
U okviru kampanje "Reci krznu zbogom zauvijek", Prijatelji životinja u BiH organizirali su danas u Sarajevu Međunarodni protest protiv upotrebe krzna, kako bi skrenuli pažnju i podigli svijest javnosti o ovom problemu.

Protestna povorka kretala se iz pravca Vječne vatre prema Slatkom ćošetu, a završila performansom pred sarajevskom Katedralom.

U protestu su učestvovali i aktivisti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Austrije te članovi Udruženja Šapa, a poruke koje su nosili na transparentima su, između ostalih: "Krzno boli", "Krzno je zločin", "Nosiš krzno - nisi moderan".

"Danas prvi put u Sarajevu i BiH organiziran je regionalni protest protiv upotrebe krzna u modne svrhe. S nama su prijatelji životinja iz Ljubljane, Zagreba, Slavonskog Broda, Beograda, Novog Sada, Banje Luke, Tuzle, Zenice. Priključili su se protestnoj šetnji kojoj je cilj da ljudima skrene pažnju na svu okrutnost krznarske industrije", kazala je Feni predsjednica Udruženja Prijatelji životinja u BiH Aida Šabeta.

"Za potrebe krznarske industrije svake godine 55 miliona životinja bude ubijeno na najokrutniji način. Bh. građani ne bi smjeli biti imuni na ovaj problem", upozorila je Šabeta, dodavši kako će Prijatelji životinja u BiH uputiti zahtjev vlastima BiH da se zabrani uvoz, prodaja i trgovina krzna pasa, mačaka i tuljana po uzoru na druge zemlje Evropske unije i Hrvatske.