APBPS
0

Međunarodni pritisci na Fondaciju

FENA
Vodeći arheolozi i geofizičari iz nekoliko zemalja svijeta zaključili su nedavno na Konferenciji o bosanskim piramidama da se nastavi istraživanje "Bosanske doline piramida" koje su označili kao "važno arheološko i epigrafsko istraživanje".

Oponenti projekta istraživanja "Bosanske doline piramida" su u šoku: priznanje dolazi od vodećih profesora arheologije s tri najveća univerziteta iz Egipta, zatim kineskih arheologa, osnivača moderne Aleksandrijske biblioteke, ruskih geofičara, zatim geologa, geodeta, historičara iz nekoliko svjetskih zemalja, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.

Odmah nakon održavanja Konferencije dr. Anthony Harding iz Londona piše pismo jednom od učesnika Konferencije koje završava prijetećim riječima "znate li vi da je ovaj projekt osuđen od arheologa kao prevara?" Pri tome zaboravlja reći da nijedan od tih arheologa, koje ne imenuje, nije bio u Visokom.

Iz Velike Britanije stiže novo upozorenje Fondaciji "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca". Naime, nakon pronalaska organskog materijala u podzemnom kompleksu Ravne Fondacija je poslala uzorke u tri evropske laboratorije (englesku, njemačku i poljsku). Njemača i poljska laboratorija su utvrdile starost uzorka na period 31.000 – 34.000 godina što upućuje na mogućnost da su artifakti u visočkom podzemnom labirintu Ravne među najstarijim u Evropi i svijetu.

Laboratorija iz Oksforda nije dala rezultate pravdajući se da nije bilo riječi o organskom materijalu. Nakon objave ovog rezultata, londonski laboratorij zahtijeva da se s web stranice Fondacije skine ova informacija.

Iz Fondacije, međutim, navode, kako ne vide razloge za skidanje ovog pisma jer je korespodencija s laboratorijem bila službena bez oznake povjerljivosti.