BiH
0

Međunarodni forum Bosna večeras svečano obilježava 10-godišnjicu

FENA
Međunarodni forum Bosna večeras će u Sarajevu akademijom uz dodjelu priznanja i prigodan kulturno-umjetnički program obilježiti desetu godinu rada (1997.-2007.).

Programom akademije, koja će biti održana u hotelu Holiday Inn, predviđena je dodjela priznanja za 100 pojedinaca i kolektiva iz zemlje, ali i inostranstva koji su dali značajan doprinos radu i razvoju Foruma.

U okviru prigodnog programa koncert će održati ženski vokalni ansambl "Allegro" uz goste Denizu Avdibegović, Lejlu Jusić, Ehlimanu Tikveš, Samira Ismića te gudački kvatret "Intermezzo".

Predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić tim je povodom govorio na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu o nastanku i desetogodišnjem razvoju Foruma, idejama na kojima je baziran te projektima realiziranim u funkciji promjene znanja, ponašanja i stavova u bh. politici, kulturi i ekonomiji.

On ističe da je u ratnoj i poratnoj ideologijskoj pometenosti u BiH nedostajala slika o tome šta je bh. različitost i kako izdvojiti ono što je opće dobro, bez obzira na partikularnu pripadnost. Cilj je bio izgraditi bolju budućnost u kojoj će biti osigurano dostojanstvo za svakog čovjeka u BiH te poštovanje drugog i drugačijeg, bez ikakvih prisila.

Tako grupa intelektualaca 27. septembra 1997. godine pokreće Forum, vođeni tim idejama te namjerom da se odupru svim tendecijama patoloških i ideologijskih getoa. Smatrali su da bez prihvatanja najšireg dijaloga za BiH budućnosti nema.

Danas se MFB, dodaje Mahmutćehajić, može pohvaliti s desetinama hiljada ljudi - njegovih članova, ali i učesnika brojnih projekata.

Najvažnijim projektom ocijenio je "Bosna, istraživanje i razvoj", čiji je cilj bio okupiti nezavisne istraživače koji će djelovati otvoreno prema svim ključnim pitanjima bh. društva. To je ujedno i jedina bh. istraživačka mreža koja okuplja veliki broj intelektualaca i naučnika iz cijele zemlje.

Potpredsjednik MFB-a Krsto Mijanović smatra da je Forum akcent djelovanja stavio na istraživanje upravo zbog ratom potpuno uništenih naučnih jezgara, jedinih mjesta ispoljavanja slobodne volje. Univerzitete kasnije obnavljaju političke elite da bi djelovali u njihovoj funkciji. U takvim je okolnostima, kazao je, Forum akcentirao obrazovanje, posebno mladih kadrova.

Međunarodni forum Bosna do danas je realizirao više od 100 projekata, dodijelio finansijske potpore za 93 studenta na dodiplomskim, 81 na postdiplomskim i 44 doktorskim studijama. Tu je i niz skupova, radionica, javnih tribina o ključnim pitanjima bh. prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Izdat je i 41 broj časopisa Međunarodnog foruma Bosna, od kojih je posljednji svečani i predstavlja knjigu Skedera Kulenovića "Soneti" s prijevodom na engleski jezik.

Akademija će početi u 19.00 sati.