BiH
0

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta danas je na Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu upriličen okrugli sto sjećanja na taj dan i žrtve holokausta.

Direktor Instituta prof. dr. Smail Čekić u uvodnom dijelu je istaknuo da podsjećanje na Dan holokausta ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo. Sjećanje na Holokaust odnosno najmasovniji genocid u XX vijeku, zločin koji je čovječanstvu nanio ogromne ljudske i materijalne žrtve, ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu.

On je naglasio da je danas više nego ikad, kad zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o Aušvicu i Sobiboru, Jasenovcu... što, kako je kazao, zahtijeva da se čuva sjećanje na žrtve, kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za stravične zločine.

Okruglom stolu prisustvovao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je novinarima prije skupa kazao da je Holokaust tragedija ne samo Jevreja nego tragedija cijelog svijeta. "Mi, nažalost, u BiH znamo kako to izgleda i šta je genocid. Danas ćemo to obilježiti s nadom da se to više neće ponoviti. Međutim, tako smo rekli i 50 godina prije, a ipak se genocid ponovio. Šta možemo preduzeti da se u svijetu to više ne ponovi. To je veliko pitanje", istaknuo je Silajdžić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci je naglasio da je Holokaust kao tragedija ne samo jevrejskog naroda nego čitavog čovječanstva koji je obilježio XX vijek trebalo da nas nauči da takav genocid nikad više ne smije da se ponovi.

"Nažalost, genocid se ponovio u Kambodži, Ruandi i BiH. Izgleda da smo jako loši učenici jer iz historije ništa ne učimo", kazao je Finci. On je naglasio da Dan sjećanja na Holokaust nije dan poziva na osvetu, nego dan opomene da se različitost vjerskih, političkih i drugih stavova može prevazići na drugi način, a ne zločinom.

Skupu je prisustvovala i Ljerka Latal koja se za sudionike skupa prisjetila perioda Drugog svjetskog rata kad je njen otac, rizikujući sopstveni i život svoje obitelji, sklonio tri Jevrejke i tako im spasio život.

Generalna skupština UN 2005. godine usvojila je Rezoluciju i tako 27. januar označila kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Na taj dan je 1945. godine Crvena armija oslobodila zloglasni nacistički logor u Aušvicu. Dan holokausta obilježen je prvi put 2006. godine.