BiH
0

Međunarodni Dan podrške "Ženama u crnom" iz Meksika

Klix.ba
U subotu, 01.11.2003. godine će se u povodu više od dekade ubistava i nestanaka mladih žena u meksičkim gradovima Juarez i Chihuahua, simultano odvijati regionalne (ex Yu) aktivnosti u gradovima Sarajevo, Zagreb i Beograd što je dio globalne solidarnosti sa "Ženama u crnom" iz Meksika.

Meksički gradovi Juarez i Chihuahua najopasnija su mjesta za život mladih djevojaka u Americi. Mlade žene su ubijane i nestaju. Ova ubistva i nestanci događaju se kontinuirano već više od deset godina. Od 1993 godine do danas, više od 275 žena je ubijeno i 250 ih je nestalo u Chihuahui. Mlade žene i danas umiru i nestaju, a počinitelji se ne kažnjavaju. Međunarodna zabrinutost je sada još ozbiljnija i to u vezi izvještaja o nekompetentnim i nepotpunim istragama ovih zločina, moguće korupcije, uključujući lažiranje dokaza, sumnjiva DNK testiranja i neuspjeh u praćenju konkretnih tragova.

Mujeres de Negro (Žene u crnom iz Meksika) bile su podvrgnute pravnoj akciji i istrazi od strane policije iz Chihuahue, te su trenutno pod istragom. Mujeres de Negro jedna je od najaktivnijih grupa koje pozivaju na efikasniju istragu epidemije ubistava i nestanaka više stotina mladih djevojaka u pograničnim gradovima Juareza i Chihuahua-e. Samo je jedna osoba osuđena za više od sto ubistava, a čak je i ta osuda pod sumnjom. Drugi ljudi koji su zatvoreni zbog ovih zločina uspjeli su dokazati kako su natjerani mučenjem na priznanje zločina koje nisu počinili. Posljednjih pet mjeseci, umjesto da se trudila pronaći i goniti one koji su odgovorni za ove strahovite zločine, policija je pokrenula akciju protiv nevinih. Porodice žrtava su bile ispitivane, mučene i prisiljavane na priznanje svog sudjelovanja u zločinima. Nevladine organizacije, grupe za ljudska prava i drugi predstavnici (uključujući Žene u crnom iz grada Chihuahua) stavljeni su pod istragu.

Žene u crnom su svjetska ženska mirovna mreža koja je nastala kao reakcija i odgovor na svakodnevno nasilje u svijetu, a zauzima se za promicanje ideje mira putem akcija koje su usmjerene na antiratne i antimilitarističke aktivnosti, te podizanje glasa protiv bilo kojeg oblika nasilnog komuniciranja i djelovanja u svijetu. Mreža Žena u crnom nastala je 1988. godine u Izraelu. Danas se Žene u crnom okupljaju u mnogobrojnim gradovima u cijelom svijetu. Neke od aktivnih ŽuC zemalja su Australija, Austrija, Azerbajdžan, Belgija, Kanada, Danska, Engleska, Francuska, Njemačka, Indija, Izrael, Italija, Japan, Maldivi, Meksiko, Nizozemska, Sjeverna Irska, Srbija i Crna Gora, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska i SAD. Mreža Žena u crnom okuplja oko 10.000 žena širom svijeta.

Žene iz Sarajeva se kao individue priključuju i solidarišu sa Ženama u crnom iz Meksika u naporima da se prekine teror koji meksikannke proživljavaju u borbi protiv nasilja nad mladim ženama Meksika i šire, žene koje nestaju i koje su ubijane. Cilj nam je obavijestiti javnost o surovoj stvarnosti i sudbini mladih djevojaka u Meksiku. Na ulicama grada Sarajeva, sutra će se djeliti letci sa informacijama o nestancima i ubistvima mladih žena,dok će se u Zagrebu i Beogradu odvijati mirna stajanja za solidarnost sa ženama Meksika. Majke mladih žena iz meksičkih gradova - žrtava ovih stravičnih zločina koji godinama neprestano grabi živote žena, traže pravdu i istinu, traže kažnjavanje počinioca. Mi ih podržavamo i pridružujemo im se.