18. decembra
0

Međunarodni dan migranata

FENA
U svijetu se 18.decembar obilježava kao Međunarodni dan migranata, a budući da je BiH i sama bila zemlja velikih migracija u posljednjih petnaestak godina te da je još zemlja pojačanih migracija, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podsjeća na važnost poštivanja prava i položaja migranata, bez obzira na eventualnu specifičnu međunarodnopravnu poziciju migranata i članova njihovih porodica.

Ta prava se ogledaju u pravu na rad, slobodu kretanja, rješavanja pitanja azila i državljanstva, efikasan pravni lijek, slobodu misli, savjesti i religije, pravu na privatnost, dom, prepisku i komunikacije, ličnu slobodu i sigurnost, obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, sindikalno i političko organiziranje, osnivanje fondacija i udruženja te ostvarivanje mnogih drugih prava koje zemlje domaćini trebaju osigurati bez bilo kojeg vida diskriminacije, navodi se u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Na putu ostvarivanja tih prava često su vrlo krupne prepreke u rješavanju egzistencijalnih problema migranata i ostvarivanje osnovnih prava i sloboda koja migrantima pripadaju, prema relevantnim međunarodnim konvencijama i drugim pravnim aktima.

U Ministarstvu naglašavaju da je, s obzirom na to da BiH predstoji intenziviranje pregovora za pristupanje evroatlantskim integracijama gdje će se nužno otvoriti pitanja slobodnog kretanja kapitala, robe i usluga, a time i pitanje slobodnog kretanja radne snage, posebnu pažnju potrebno posvetiti pravima radnika-migranata i članova njihovih porodica.

U tom smislu, BiH je riješena tragati za rješenjima u okviru evropskih institucija koja će garantirati jednakopravan položaj radnika-migranata koji će se iz BiH uključivati u tržište radne snage Evropske unije.

Procjene su da se već danas oko 200 miliona radnika-migranata kreće širom planete, među kojima je i veliki broj građana BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH apelira na sve nadležne institucije, posebno one koje se neposrednije bave pitanjima radnika-migranata, da u svakoj prilici poštuju zakonska i ljudska prava svih migranata i članova njihovih porodica.