BiH
0

Međunarodni Aerodrom Sarajevo: Nismo ovlašteni raspitivati se o razlozima boravka turista, kao ni o njihovom prevozu

Klix.ba
U članku koji je objavljen na vašem portalu u utorak 16.08. pod naslovom "Cvjeta nelegalni prijevoz sa Sarajevskog Aerodroma", navodi se da na Međunarodnom aerodromu Sarajevu postoji problem nelegalnog prijevoza putnika, naročito onih koji dolaze iz arapskih zemalja, u kojem se, pored ostalog, navodi da Uprava Aerodroma Sarajevo ne poduzima ništa na razrješenju ovog pitanja.

S ciljem potpunog informisanja javnosti, želimo istaći slijedeće činjenice:

Turisti koji dolaze iz arapskih zemalja, gotovo njih 99 posto imaju unaprijed dogovorene aranžmane preko turističkih agencija iz zemalja iz kojih dolaze.

U Dubaiju i Šarži postoji nekoliko turističkih agencija koje imaju registrovane turističke djelatnosti, te svoje podružnice u Sarajevu, pa turisti koji uplate aranžman npr. u Dubaiju imaju organizovan prijevoz sa Aerodroma Sarajevo, koji podrazumijeva i vozača koji u potrebnoj mjeri poznaje arapski ili engleski jezik.

Putnike na aerodromu uglavnom čekaju vozači kombija, jer je riječ o višečlanim arapskim porodicama.

Bitno je naglasiti da pomenute agencije, odnosno prijevoznici, kao i ostali korisnici aerodromskih usluga koji vozilima dolaze na kompleks Aerodroma Sarajevo, za parkiranje svojih vozila koriste isključivo komercijalni parking, poštujući propisane aerodromske procedure.

Ukoliko pri tome ne ugrožavaju normalno odvijanje radnog procesa i ponašaju se na adekvatan način, ne postoji nikakva osnova da se, ne samo njima, nego bilo kome u takvim okolnostima, zabrani boravak, odnosno pristup aerodromu.

Također, radnici Aerodroma Sarajevo nisu ovlašteni legitimirati bilo koga na aerodromu i raspitivati se o razlozima boravka na prostorima aerodroma, pa ni ove osobe koje, navodno, vrše nelegalan prijem i prijevoz putnika. U slučaju sumnji na ovakve aktivnosti i zloupotrebe, svako ko u njih sumnja može isto prijaviti nadležnim inspekcijskim i drugim tijelima, ali to svakako nije Aerodrom Sarajevo.

U smislu gore navedenog, nekorektno je, a i netačno, imputirati odgovornost za ova navodna dešavanja Aerodromu Sarajevo te navoditi da Uprava Aerodroma Sarajevo ne poduzima ništa na njihovom razrješenju, ističe se u demantiju.