VSTV BiH
0

Međunarodne sudije i tužioci ostaju u BiH

FENA
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) dalo je Mišljenje o prisustvu međunarodnih sudija i tužilaca poslije 31. decembra 2009. godine u kojem izražava podršku nastavku međunarodnog prisustva sudija i tužilaca u Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, u redukovanom obliku.

Vijeće je podržalo preporuke predsjednice Suda BiH kojima se ograničava broj do šest međunarodnih sudija, i to na drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne zločine (po jedan međunarodni sudija u svakom apelacionom vijeću tog Odjela), saopćeno je danas iz VSTV-a BiH.

Kada je riječ o Tužilaštvu BiH, Vijeće podržava prijedlog da se na pozicije šefova dva posebna odjela Tužilaštva BiH, umjesto stranih tužilaca trebaju postaviti domaći tužioci, te je s tim u vezi potrebno izvršiti odgovarajuće izmjene u važećoj legislativi (Zakon o Tužilaštvu BiH).

Vijeće je mišljenja da glavni tužilac Tužilaštva BiH treba razmotriti na koji je način potrebno izmijeniti ulogu međunarodnih tužilaca i treba poduzeti odgovarajuće korake prema provedbi promjena za koje smatra da su potrebne.

Vijeće smatra da je potrebno smanjiti broj međunarodnih tužilaca, kako bi otpočeo proces konačne tranzicije.

Takođe je mišljenja da je potrebno da predsjednica Suda BiH i glavni tužilac Tužilaštva BiH osmisle i predlože detaljan plan smanjenja i budućeg prestanka prisustva međunarodnih sudija i tužilaca u ovim institucijama.

Plan takođe treba uključivati međunarodno prisustvo u obliku monitoringa.