Nikola Špirić
0

"Međunarodna zajednica stvara političku močvaru u BiH"

SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da međunarodna zajednica daje snažan doprinos stvaranju političke močvare u BiH.

"Međunarodna zajednica sada čini katastrofalnu grešku. Kada ne može u Federaciji proizvesti Dodika koji je tako snažan, koji može da pregovara, onda nastoji da u RS-u oslabi SNSD. To je greška u koju će upasti međunarodna zajednica, jer će se desiti sasvim obrnuto odnosno, rašće popularnost SNSD-a", rekao je Špirić Nezavisnim novinama.

Prema njegovim riječima, to je dobro za SNSD, ali nije dobro za ono što će se dešavati u Federaciji. 

"Imaćemo pobjedu SNSD-a, a u FBiH ćemo imati dalju segmentaciju unutar bošnjačkog političkog korpusa, i to ponovo neće biti dovoljno za one izazove koji će biti pred BiH. Međunarodna zajednica za to treba da se isključi iz izbora, čime će učiniti najveću uslugu svom kredibilitetu i spasiti BiH od njenog daljeg posrtanja", naveo je Špirić.

On je ponovio da prilikom reforme Ustava treba da se radi o evolutivnom, a ne revolucionarnom putu što, kako je rekao, znači da su moguće male korekcije sa kojima se svi slažu. 

"Nikom nije zabranjeno da mašta da Ustav treba tako promijeniti da stvore državu po viđenju jednih. To naprosto nije moguće i iz te šeme treba izaći", ocijenio je Špirić.

Govoreći o popisu stanovništva, Špirić je naglasio da je popis mnogo bitniji od reformi Ustava jer se na osnovu popisa upravlja politikama u BiH u ekonomskom, demografskom, razvojnom i svim drugim pogledima.

On je pozdravio najavu Vlade RS da provede popis, pojašnjavajući da to neće riješiti probleme u BiH, ali će pomoći Vladi u RS da u ekonomskom smislu kreira procese i njima upravlja.