Strani mediji o referendumu
0

Međunarodna zajednica nema rješenje za Dodika

Sarajevo-x.com
Milorad Dodik (Foto: AP)
Milorad Dodik (Foto: AP)
Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, najavio je raspisivanje referenduma i iako se tome protive brojni strani zvaničnici, Međunarodna zajednica ipak razmatra niz scenarija ukoliko do toga zaista dođe, obavio je Radio Deutsche Welle.

"Dodik nije majstor u diplomatskom izražavanju, ali je majstor u vrludanju. On godinama otvoreno prijeti raspisivanjem referenduma o nezavisnosti Republike Srpske. Ipak, on se sada retorički povukao, te tvrdi kako nema govora o referendumu o nezavisnosti, nego da se razmatra samo raspisivanje referenduma o poštovanju Dejtonskog ugovora. Ipak, ne tako davno, on je u jednom intervjuu izjavio i to kako su trenutno u pripremi zakoni koji će omogućiti da se jednog dana održi i referendum o otcjepljenju Republike Srpske. Na tada postavljeno pitanje da li je svjestan toga da bi ga u toj situaciji visoki predsjednik smijenio, Dodik je odgovorio: 'Može pokušati. Ja sam spreman za sve avanture Međunarodne zajednice. Ne znam samo da li je ona spremna na to. Da li su spremni da me uz pomoć tenkova spriječe da uđem u zgradu Vlade?'", piše "Frankfurter Allgemeine Zeitung"

Kako zaustaviti Dodika?

Upravo zbog takvih izjava Međunarodna zajednica razmišlja šta da učini s Dodikom. Strane trupe koje stoje na raspolaganju unutar BiH su samo simbolične. Vojna intervencija protiv jednog političara koji je legalno izabran također se ne uklapa u sliku koju o sebi ima EU.

Bivši Visoki predstavnik u BiH, Christian Schwarz Schilling u svoje vrijeme je u ladici imao spremljen plan koji se sastojao od više etapa. Plan je za početak predviđao zamrzavanje svih računa stranke SNSD u bankama. U prošlosti su ovakve mjere pokazivale mnogo više rezultata nego sve opomene koje su stizale iz Brisela. Govori se i o zabrani putovanja u inostranstvo za Dodika i predstavnike RS. Postavlja se pitanje koliko je to moguće, jer će Dodik i njegova stranka sigurno biti još jači nakon predstojećih parlamentarnih izbora, objavio je Deutsche Welle.

Uloga Zagreba i Beograda

Nedavno je, sada već odlazeći hrvatski predsjednik, Stjepan Mesić izjavio kako bi došlo i do vojne intervencije u slučaju otcjepljenja RS-a. Upravo ta izjava, koja se ćini neumjerenom, podsjetila je Dodika da se ne nalazi u političkom vakumu.

I predsjednik Srbije Boris Tadić je postao mnogo određeniji. On je izjavio kako Srbija nikada neće podržati referendum čija svrha bi bila podjela BiH. No, kako piše "Frankfurter Allgemeine Zetung", Tadić je i ranije u svojim govorima podržavao integritet susjedne države, ali ga je potom podrivao svojim djelima. Primjer za to je prisustvo otvaranju jedne škole na Palama. To što je škola pod imenom "Srbija" otvorena upravo u mjestu koje je bilo sjedište nekadašnje vlade Radovana Karadžića, optuženog za ratne zločine, bila je svjesna žaoka upućena na račun BiH.

Stoga u Sarajevu još uvijek ne vjeruju Tadićevim izjavama da neće podržati referendum o nezavisnosti RS. On mora pokazati da to nisu samo prazne rječi, nego odista novi politički kurs Beograda", piše list "Frankfurter Allgemeine Zetung", prenosi Deutsche Welle.