BiH
0

Međunarodna priznanja inovatoricama iz BiH

FENA
Na Prvoj svjetskoj izložbi inovacija žena-inovatorica u Seulu od 8. do 11. maja, inovatorice iz BiH za deset predstavljenih inovacija dobile su deset medalja Korejskog udruženja žena-inovatorica (KWIA, koje ima 3.500 članica), te dva priznanja od dvije čelne institucije svjetskog inovatorskog pokreta.

Svjetska organizacija za zaštitu intelektualnog vlasništva, OUN-WIPO, dodijelila je svoje najveće priznanje, zlatnu plaketu, Asocijaciji inovatora BiH za uspješnu promociju inovacija čiji su autori žene, dok je Svjetska federacija inovatorskih organizacija, (IFIA) zlatnom medaljom nagradila Vukicu Božić, iz Banje Luke za inovaciju namijenjenu za zaštitu fotoosjetljivih infuzionih i transfuzionih rastvora.

Tuzlanka Vahida Šeremet predstavila je čak tri inovacije i sve tri su nagrađene. Zlatnu medalju KWIA dobila je za postupak i supstancu kojima se liječi šljiva od već sto godina poznate, ali i dosad neizlječive bolesti, zvane "šarka".

Jednu bronzanu medalju dobila je za inovaciju nazvanu sprječavanje mržnjenja rastresitog tereta u vagonima, a drugu za rješavanje tipično tuzlanskog, i ne samo tuzlanskog problema zaustavljanje slijeganja i revitalizacija tla.

Srebrene medalje KWIA dobile su Sarajke Zenajda Ibrović (solarni kolektor) i Ata Stojić (džepni pribor za lakiranje noktiju), te Banjalučanka Branka Kolar-Mijatović (priručna posuda za odlaganje kašike, tokom kuhanja).

Vukosava Božić dobila je medalju KWIA, bronzanu, a takve medalje dodijeljene su i parovima - Tamara Karić i Berina Šuščević iz Banje Luke (dozer oralnih lijekova), Amila Rašidagić i Edin Dumanjić (Dobrinjska gimnazija, Sarajevo), te Emina Žunić i Jasmin Planić (Ekonomska škola, Sarajevo), saopćila je Asocijacija inovatora BiH.