BiH
19

Međunarodna konferencija "Remembering for the Future" 13. i 14. novembra

Institut za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola (DVV International) i Evropska asocijacija za obrazovanje odraslih (EAEA) organizatori su međunarodne konferencije "Remembering for the Future", koja će se održati 13. i 14. novembra 2014. u Sarajevu (Vijećnica), uz finansijsku podršku Njemačkog ministarstva vanjskih poslova (Auswärtiges Amt).

S obzirom na to da se ove godine širom svijeta obilježava stota godišnjica početka Prvog svjetskog rata, cilj nam je upoznati javnost sa inicijativama i projektima u oblasti obrazovanja odraslih, te njihovim doprinosom evropskoj kulturi sjećanja i pomirenja.

Programom su predviđena tri key note obraćanja, te interaktivne sesije u obliku okruglih stolova, gallery walka, obilaska historijske jezgre Sarajeva i radionica o metodama u obrazovanju odraslih u kontekstu istraživanja historije.

Učesnici iz 26 zemalja Evrope će diskutirati o temama: sjećanje i pomirenje na razini zajednica; history/herstory; obrazovanje kao doprinos pomirenju u okviru formalnog obrazovnog sistema; inovativni pristupi u podučavanju historije; interkulturno i medijsko obrazovanje itd.

Tokom konferencije će biti upriličena i dodjela EAEA Grundtvig nagrade za istaknute projekte u 2014. godini, s fokusom na lokalnoj historiji tokom Prvog svjetskog rata ali i suvremenim pristupima u promoviranju mira, prevenciji konflikta i borbi protiv ksenofobije putem obrazovanja odraslih.