BiH
22

Međunarodna konferencija o motivima bogumilstva u Sarajevu

Klix.ba
U Sarajevu će se u periodu od 16. do 18. maja 2014. održati konferencija sa međunarodnim učešćem na temu "Preobrazba svijeta kroz preobražaj čovjeka" uz predavanja o motivima iz bogumilstva dva priznata stručnjaka Dr. Markus Osterrieder, njemačkog historičara i publiciste, te Dr. Christine Gruewz, filozofa i predavača na univerzitetima u Belgiji i Holandiji.

U puno gradova u Evropi i šire ove će se godine obilježavati događaji koji su se desili prije tačno jednog stoljeća. Ti događaji su promijenili svijet, a Sarajevo je simbol promjena i mjesto odakle su promjene krenule. Tim povodom Udruženje "Žar ptica" oganizira međunarodnu konferenciju "Preobrazba svijeta kroz preobražaj čovjeka - Pogled u budućnost kroz motive iz bogumilstva".

Kako je Bosna i Hercegovina zemlja svijetli primjer dijaloga i kulture i religije i po tome još uvijek pozitivna iznimka u regionu i šire, predavači su smatrali da su ovakav dijalog, ovakva konferencija, upravo treba dogoditi u Sarajevu kao uvod obilježavanja niza značajnih datuma u ovoj godini.

Dr. Markus Osterrieder je rođen 1961. godine u Minhenu. Studirao je historiju istočne i jugoistočne Evrope, slavensku filologiju, politologiju i ekonomiju na univerzitetima u Minhenu, Toulouseu i Varšavi. 2003. doktorirao je na Ludwig-Maximiilan Univerzitetu u Minhenu. Trenutno radi kao slobodni historičar, publicista i predavač. Autor je nekoliko knjiga i velikog broja članaka o staroperzijskim religijama, srednjovjekovnom kršćanstvu, nastanku savremene Evrope i drugim temama Aktivan prije svega u pitanjima kulturne razmjene između istoka i zapada.

Teme njegovih predavanja su: „Misterij svijeta i tame na zemlji i u čovjeku“, „Bogumili: unutarnji plamen, Božije dijete i prijateljstvo s božanskim“, „U potrazi za istinskim humanizmom u 21. Stoljeću

Dr. Christine Gruwez je završila studij filozifije i Iranistike u K.U.Louvain. Centralna tema njenih knjiga je Kršćanstvo, Islam i Manihejstvo i dijalog između religija i kultura. Od 1989 drži seminare širom svijeta. Tema njenih predavanja su: „Izazov zla: uzdizanje iz nemoći, „Misterij zla: ne bez brata moga“, „Manihejstvo: prošlost i budučnost slike zajedništva i čovještva“.

Na konferenciji će sudjelovati i Zagrebački Euritmijski Ansambl IONA sa euritmiskom predstavom „U susret Suncu“ koja se održava u subotu, 17.05.2015. na Akademiji scenskih umjestnosti sa početkom u 20h.

U nedjelju, 18.05.2015. će u Bošnjačkom Institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića, nastupiti mlade umjetnice Lana Kostić (violončelo) i Lydia Hammerbacher (klavir) sa zanimljivim programom Šumana, Betovena, Vasksa, Dessau i Bramsa.

Ulaz na predstavu i koncert je slobodan.

Više informacija možete pronaći na web stanici www.susreti.ba

Za dodatna pitanja, kontaktirate adresu: [email protected] / mobitel: 061 701 210, Arnesa Mahmutović. Kotizacija za konferenciju je 50 KM i prijave su još moguće.

Organizaciju i ralizaciju ove izuzetno značajne konferencije uz UniCredit Bank su pomogli i ASA osiguranje i Grafotisak.