BiH
0

Međunarodna konferencija o karcinomu dojke

SRNA
U Sarajevu danas počinje dvodnevna Međunarodna konferencija o karcinomu dojke (IBCM-2), pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Šef Odjeljenja za radioterapiju Klinike za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Hiba Bašić istakla je na konferenciji za novinare da će u radu skupa učestvovati 350 ljekara iz područja centralne i istočne Evrope, ali i ostalih evropskih zemalja, te iz Afrike, Azije i Australije.

Konferenciji će prisustvovati 40 onkoloških sestara i 80 predstavnica udruženja pacijenata oboljelih od karcinoma dojke iz Evrope, a najavljena su i 44 eminentna evropska i svjetska predavača iz Evrope i Amerike, među kojima je i nekoliko domaćih renomiranih predavača.

"Cilj i zadatak ovakve konferencije je da se razmotri problem karcinoma dojke sa svih aspekata, kao i liječenja, kroz rezultate velikih svjetskih istraživanja, većih svjetskih kliničkih studija, te da pruži preporuke bazirane na dokazima kako karcinom dojke treba tretirati", istakla je Bašićeva.

Organizatori konferencije su Udruženje onkologa BiH, Evropska škola Milano, te Evropska kancerološka organizacija iz Brisela.