BiH
60

Međunarodna konferencija o engleskom jeziku, književnosti, metodici i prevođenju

Klix.ba
Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu će se 18. i 19. septembra održati međunarodna naučna konferencija pod nazivom CELLTS – First International Conference on English Language, Literature, Teaching and Translation Studies.
Engleski jezik je prisutan u svakodnevnoj komunikaciji i potrebno ga je stalno istraživati. U saradnji s Britanskim savjetom, časopisom Babel i Buybookom, Filozofski fakultet upriličio je skup na kojem će učestvovati više od 80 univerzitetskih nastavnika i saradnika, istraživača, prevodilaca, predavača i autora iz desetak zemalja. Podnaslov "Word, Context, Time" najavljuje zanimljiv i izazovan forum za razmatranje savremenih tema iz nastave engleskog jezika, lingvistike, semantike, prevođenja, književne teorije i kritike, itd.

Konferencija će biti i prilika za održavanje osnivačke skupštine Društva anglista BiH, uz podršku ESSE-a (Evropsko udruženje za izučavanje engleskog) i u prisustvu profesora Alberta Lazara Lafuentea sa Univerziteta Alcala u Španiji, kao predstavnika ove bitne međunarodne organizacije.

Uvodno izlaganje će održati profesor Bas Aaarts, jedno od vodećih svjetskih imena u lingvistici, profesor na University College London i direktor programa Survey of English Usage.

S obzirom na veliko zanimanje i van granica BiH za njegovo predavanje, Britanski savjet je omogućio live stream, koji se može pratiti na ovom linku.