BiH
0

Međunarodna konferencija o aktivnom građanstvu na Balkanu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Asocijacija agencija lokalne demokratije u saradnji s Paktom o stabilnosti - Solunski ured organizirala je danas u Sarajevu međunarodnu konferenciju "Aktivno građanstvo na Balkanu - kako regionalna i prekogranična saradnja može promovirati aktivno građanstvo".

Konferencija je okupila više od 100 predstavnika lokalnih vlasti iz BiH i drugih zemalja regiona te međunarodnih organizacija.

Jedna od tema bila je posvećena tome kako aktivno građanstvo doprinosi evropskim integracijama. Direktor Odjela Misije OSCE-a za demokratizaciju Trefor Williams rekao je da se evropske integracije često zamišljaju samo kao tehnički kompleksan proces, ali je veoma važno za zemlje koje su u procesu priključenja da imaju efikasne demokratske institucije i da poštivaju ljudska prava, posebno manjina.

A demokratija je se ne može zamisliti bez aktivnih građana spremnih na učešće u javnom životu i spremnih da pozovu vlasti na odgovornost.

Williams je naglasio da direktno uključivanje građana također jača legitimitet odluka koje se donose na evropskom nivou, a povezivanje njihovih udruženja iz raznih zemalja može stvoriti evropsku mrežu kako bi lakše rješavali zajednička pitanja.

Predstavnik Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Doherty je kazao da je glavni problem u BiH nedostatak konsenzusa u kojem smjeru zemlja treba da ide. Svi građani su za članstvo u EU, ali on nije siguran da svi znaju šta treba učiniti da se ostvari taj cilj.

Međunarodna zajednica je u BiH bila posebno usredsrijeđena na izgradnju institucija, ali je zato izostalo učešće domaćih vlasti i građana u tom procesu, ocijenio je on.

Doherty kaže da njegovo iskustvo u BiH pokazuje neočekivane uspjehe na lokalnom nivou te je zato možda bolje početi rad odozdo.

Lokalne vlasti su najbliže građanima, a Doherty je istaknuo da je upoznao mnoge općinske načelnike koji bez obzira na nacionalnu ili stranačku pripadnost služe svojim građanima uprkos svim problemima.

Kako je najavljeno, na kraju konferencije učesnici bi trebalo da usvoje zajedničku izjavu.